Belföld

Keménykedik a rendőrség a pécsi ellenzéki tüntetőkkel

Március 15-én szerettek volna a belvárosban tüntetni, de az önkormányzat fesztiválszervező cége minden szóba jöhető helyszínt lefoglalt. A rendőrség szerint az ellenzék sértené az ünneplők jogait.

Mivel a Pécsi Fesztiválszervező NKft. az összes említésre méltó közterületet lefoglalta reggel kilenc és este 20 óra között a belvárosban, a rendőrség úgy ítélte meg, más rendezvényre nincs lehetőség, miután az sértené a megemlékezéshez fűződő alkotmányos alapjogokat.

“A korábbi pécsi megmozdulásokat szervező Pécsnek Hangja Van Csoport tagjai még múlt héten jelentették be megmozdulásukat március 15-e délutánjára a város főterének számító Széchenyi térre, de a rendőrség arra hivatkozva, hogy a területet már egész napra lefoglalta a Pécsi Fesztiválszervező NKft., a kieső Szent István teret ajánlotta fel alternatív helyszínként” – írja a hvg.hu

Heindl Péter jogász, jogvédő szerint a rendőrség jogi okfejtése saját magának mond ellent, hiszen miközben rögzíti, hogy a gyülekezési és véleménynyilvánítási jog az Alaptörvényben rögzített alapjogok egyike, amelyet csak igen különleges körülmények között lehet korlátozni, mégis azt teszi, mégpedig arra hivatkozva, hogy a tüntetés időpontja alatt a Széchenyi téren esetleg áthaladó ünneplők „méltó megemlékezéshez” fűződő jogát sértené az ellenzéki megmozdulás. Ha utóbbit mégis megtartanák, a rendőrség feloszlatja.

A pécsi civilek bírósághoz fordulnak. A hírportál cikke tartalmazza még, hogy a fesztiválszervező cég minden évben hasonló módón foglalta a közterületeket. A Pécsi Stop szerint az ellenzéki szerveződés a pécsi polgármester segítségét és belátását kérték az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik