Belföld

Sűrű zúzmarás ködre figyelmeztetnek

Öt megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat tartós sűrű köd miatt. Jelentős mennyiségű hóra nem számíthatunk.

Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok megyére rendelte el az Országos Meteorológia Szolgálat a citromsárga, elsőfokú figyelmeztetést. Mint írják az Északi-középhegység völgyeiben és az Alföld északi részén több helyen is, máshol foltokban fordul elő sűrű, zúzmarás köd. Az említett északi tájakon csak lassan javulhatnak a látási viszonyok.

Kedden északnyugat felől a Dunántúlon a reggeli óráktól kisebb havazásra számíthatunk, de nyugaton a nap második felében havaseső, eső is eshet. A Kisalföld és az Alpokalja keleti részén, illetve a Dunántúli-középhegység térségében 2-3 cm körüli hóréteg kialakulása várható. A Dunántúl délebbi részein, illetve a Duna vonalában inkább csak lepelnyi hó valószínű. Estétől gyengülőben lesz a csapadék, leginkább még a Dél-Dunántúlon várható éjfélig kisebb mennyiségű hó.

Kezdetben napos időre számíthatunk, de északnyugat felől a nyugati és középső országrész fölött is fokozatosan beborul az ég. Egyre több helyen – legnagyobb valószínűséggel és hosszabb ideig a Dunántúl északi felén, legkisebb eséllyel a Tiszántúlon – várható hószállingózás, gyenge havazás, a Nyugat-Dunántúlon délután havas eső, eső is előfordulhat. A ködfoltok napközben megszűnnek. Általában mérsékelt marad a légmozgás, majd este a Kisalföld térségében északira fordul, és megélénkül a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között várható. Késő estére -2 és +2 fok közé hűl le a levegő.

Szerdán az ország nagy részén változóan felhős idő várható, a keleti országrészben délelőtt, a Dunántúlon délutántól kevesebb felhővel. Számottevő csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél a nyugati országrészben többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -7 és 0 fok között alakul, de egy-egy hóval borított, kevésbé felhős körzetben ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +5 fok között valószínű.

Csütörtökön reggelig még többnyire derült lesz az ég, majd északnyugat felől erőteljes felhősödés kezdődik. Napközben a Dunántúl északi részein már jellemzően erősen felhős vagy borult lesz az ég, miközben a Dél-Alföldön még több órára kisüt a nap. Estig számottevő csapadék nem várható, majd egyre több helyen várható eső, az északnyugati határnál havas eső, hó is. A déli szél sokfelé megélénkül,egy-egy erős széllökés az Észak-Dunántúlon lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -8 és -2 fok között, a havas, kevésbé felhős helyeken azonban -10 fok alatt alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 és +6 fok között valószínű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik