Belföld

Havi félmilliót kaszált a köztévés Németh Balázs cége

nemeth-balazs(210x140).jpg (németh balázs)
nemeth-balazs(210x140).jpg (németh balázs)

A Hír24 úgy értesült, Németh Balázs nem csak az MTVA-nál dolgozik, családi bt.-jük már 2012 óta kap pénzt az állami sportberuházásokkal is foglalkozó Nemzeti Sportközpontoktól. Az NSK egyébként Orbán vejének cégével, az Elios Innovatív Zrt.-vel is szerződött.

Az NSK nem mondta meg, hogy 2012 második felében és 2013-ban milyen összeget fizetett ki Némethéknek, a 2014-es adat viszont nyilvános. Eszerint tavaly januártól a Kabala Média Bt. havi 435 ezer forint + áfát kapott a Tüskecsarnok nevű új komplexum PR és kommunikációs feladatainak ellátásáért. 

Németh Balázs műsorvezető nevét egyre többször kapja fel a média. Némethről 2013-ban derült ki, hogy újságíróként, az MTI Híradócentrum akkori főszerkesztőjeként maga is érintett a trafikügyekben: feleségéhez, Varga Patríciához a koncessziók kiosztásakor két nagykovácsi trafik került.

A trafikügy nyilvánosságra kerülése után egy évvel Németh az MTVA híradójában hívta fel magára a figyelmet, amikor műsorvezetőként tette szóvá, hogy – szerinte – egyes portálok elhallgatják a Magyarországgal kapcsolatos jó híreket. Az eset után a Médiatanács eljárást indított Németh ellen, hiszen a médiatörvény szerint a politikai hírekhez nem lehet hírolvasói véleményt közölni.

Családi ügy

Mint megtudtuk, Németh Balázséknak nemcsak az MTVA és a két trafik hoz bevételt, hanem az állami sportberuházásokkal foglalkozó Nemzeti Sportközpontok is. Ez az az állami intézmény, amely olyan beruházásokért felel, mint például az új Puskás Ferenc Stadion. Németh Balázs többekkel közös cégének honlapján, az Apromotheos.com-on említi meg ezt a munkahelyét. Az oldal szerint 2012-től Németh az NSK-nál dolgozik kommunikációs tanácsadóként.

Az NSK vajon mi?

A Nemzeti Sportközpontok, vagyis az NSK a magyar sportélet egyik legfontosabb szervezete. Feladata az állami sportlétesítmények, például labdarúgó-stadionok, sportcsarnokok és uszodák fenntartása, üzemeltetése és fejlesztése. Emellett az NSK irányítja a budapesti és vidéki olimpiai központokat, amelyekben a legjobb magyar sportolók felkészülnek a világversenyekre.

Az NSK oldalán egy szerződést találtunk, amely Németh-hez köthető. Az állami intézmény 2014 január elsejétől egy évre kötött összesen 5,2 millió forint értékű szerződést Némethék családi bt.-jével, a Kabala-Média Bt.-vel a Tüskecsarnok és Uszodakomplexum PR- és kommunikációs tevékenységére. A létesítményt tavaly novemberben adták át.

Bár az NSK-tól azt megtudtuk, hogy Németh 2014-ben valóban e szerződés alapján dolgozott nekik, ahogy azt is, hogy a Kabala Média Bt.-nek 2012 második felében és 2013-ban is volt szerződése, azt viszont már nem árulták el, hogy a 2014-et megelőző években mennyi pénzt fizettek a munkáért. E kérdés megválaszolására újabb 15 napot kértek.

Az NSK-val szerződő Kabala-Média Bt. Némethék családi cége, még 1995-ben alapította Németh Balázs apja, Németh Lajos meteorológus. Németh Lajos kültag, ahogy fia, Németh Balázs is. A bt. friss pénzügyeire nem látunk rá, utolsó online elérhető beszámolója 2012-es.

Németh Balázsék másik cége a 2013-ban alapított Dohánypapír Bt., ami a feleségével közös vűllalkozás. Ebben Németh Balázs kültag, Varga Patrícia beltag. A cégnek 88 millió forintos árbevétele volt 2013-ban, nyeresége viszont semmi. Ezen felül még egy cég köthető Németh Balázshoz, a fent is említett, 2012-ben alapított Promotheos-Lámlengék. Németh Balázs ebben a cégben 30 százalékos részesedéssel rendelkezik, a cég árbevétele 2013-ban 28,8 millió forint volt.

Az NSK is szerződött Orbán vejével

Érdekesség, de a Nemzeti Sportközpontok szerződéslistáján megtaláltuk Orbán Viktor vejének Elios Innovatív Zrt.-jét is. Orbán Ráhel férjének hihetetlen karrierjéről az Átlátszó alapján a Hír24 is beszámolt. Tiborcz István cége csak 2014-ben közel 3 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el. Tiborcz István karácsonyra üzlettársaival együtt egy kikötővel lepte meg magát. Tiborcz Elios Zrt.-jével 2014-ben kötött szerződést az NSK 5,3 millió forint értékben “pályavilágító lámpatest bérlésére”. Szerződtek emellett a Market Építő Zrt.-vel is, amelyben tavaly szerzett többségi tulajdonrészt Orbán Viktor barátja, Garancsi István. A Market Építő Zrt. a szerződés alapján 188 millió forintért újította fel a Mátraháza Edzőtábort.

Olvasói sztorik