Belföld

A Budapesti Zsidó Hitközség leváltotta a botrányos ügyvezetőt

Schwezoff Dávid (bzsh, schwezoff dávid, )
Schwezoff Dávid (bzsh, schwezoff dávid, )

A szervezet csütörtöki rendkívüli közgyűlést hívott össze, és nagy többséggel Schwezoff Dávid visszahívásáról szavazott.

Az 57 szavazó közül 38-an voksoltak Schwezoff visszahívására, 18-an nem támogatták a javaslatot, egy érvénytelen szavazat volt.

Schwezoff Dávidot, akit tavaly júliusban választottak meg a BZSH ügyvezető igazgatójává, a közgyűlés alkalmatlannak minősítette a poszt betöltésére, többek között azért, mert előzetes egyeztetés nélkül hozott döntéseket a BZSH egész működését befolyásoló gazdasági ügyekben.

A múlt héten Schwezoff Dávid közleményben tudatta, hogy jogszerűtlennek tartja a közgyűlés összehívását, a BZSH jogi főosztálya pedig állásfoglalásban azt rögzítette, hogy a közgyűlés összehívása érvénytelen. Schwezoff Dávid néhány nappal ezelőtt jövő csütörtökre hívott össze rendkívüli közgyűlést.

A zsidó szervezetek között akkor éleződött ki leginkább az ellentét, amikor Schwezoff Dávid novemberben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalás és sikkasztás gyanúja miatt tett feljelentést a budapesti Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszere ügyében. Akkor arról tájékoztattak, hogy a rendszer kiszervezett működtetésével érhette hátrány a hitközséget.

Azóta a BZSH ügyvezetője felmondott Frölich Róbertnek, a Dohány utcai zsinagóga főrabbijának és feleségének, Frölich Katalinnak. Indoklása szerint a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszerével kapcsolatos tisztességtelen pályáztatásban többen is érintettek lehetnek.

A BZSH vezetőjét korábban személyében is támadták. A múltban ugyanis transzvesztita előadóként és egy katolikus plébánia kántoraként is „működött” a Budapesti Zsidó Hitközség új ügyvezető igazgatója.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik