Belföld

Aki fizetett, nem kapott egyest

erzsébet utalvány (erzsébet utalvány)
erzsébet utalvány (erzsébet utalvány)

Pénzzel, Erzsébet-utalvánnyal és sparos matricával is haladékot lehetett kapni a házi feladatra egy szombathelyi iskolában. Rejtett kamerás felvétel készült.

Tanulmányi előnyhöz juthatott a szombathelyi Savaria Szakképző Iskolában az, akinek volt pénze – írja az Átlátszó Oktatás. Egy diák arról készített felvételt, hogy az egyik osztály osztályfőnöke pénzt szed az órán, miközben olyan mondatok hangoznak el, hogy „Erzsébet-utalványt is hozhattok, boltba nekem is kell menni”. A blogot megkereső diák szerint a házi feladatok miatt kapott egyeseket lehetett pénzzel, sparos matricával és Erzsébet-utalvánnyal kiváltani.

Az Átlátszó Oktatás megkérdezte a felvételen látható tanárt, aki tagadta, hogy az egyeseket lehetett volna kiváltani pénzzel, de elismerte, hogy aki fizetett, később adhatta le a házi feladatát. A felvételen viszont az hallható, hogy a tanár azt mondja: „na, … is kiváltott egy jegyet”, „… nincs, tehát akkor nem váltott meg jegyet”. Egy diák azt mondta, hogy „nekem sajnos nincs annyi pénzem, úgyhogy nekem jó az egyes is”, a tanár pedig kijelentette a diákoknak, hogy „itt vagy okos valaki, vagy gazdag”.

A blognak a tanár azt mondta: a pénzt nem saját magának szedte, hanem osztálypénzről van szó, a haladékkal motiválni akarta a diákokat, hogy írjanak házi feladatot. Azt is mondta, hogy akinek nincs pénze, az Erzsébet-utalványt is vihet, amit ő vált át készpénzre, a sparos matricákat pedig önszántukból vitték a diákok, mert tudták, hogy a gyerekei nagyon szeretik ezeket, előnyhöz viszont senki nem jutott értük. Ennek ellentmond, hogy a felvételen a matricák értékéről alkudozik egy diák a tanárral, hat darabot még nem fogadott el a tanár, további kettőre volt szükség.

Az Átlátszó Oktatás megkereste az iskolát, ahonnan először egy diák aláírásával jött válasz: „Az igazgató beszüntette ezt a tevékenységet 2014. december 11-vel bezárólag, amely csak határidő módosításra és az egyébként is befizetendő osztálypénzre vonatkozott”. A megfogalmazás és az, hogy az iskola hivatalos címéről egy diák válaszolt, azt az érzést kelti, hogy a diák ezt nem önszántából írta.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ helyi tankerületi igazgatója azonnal vizsgálatot indított, hogy kiderüljön, mi történt valójában és rendszeresen előfordult-e ez a gyakorlat. Azt viszont megerősítette, hogy  az igazgató már megszüntette ezt a pénzbeszedést. „A diákok tanulmányi eredményét, tanulmányaik feltételeit semmilyen körülmények között sem lehet anyagi, vagy bárminemű juttatástól függővé tenni” – írta Fodor István.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik