Belföld

A megdöbbenés napja a belvárosban

Steiner (steiner pál, )
Steiner (steiner pál, )

A hónapok óta tartó belvárosi ingatlanügyek sorra bővülnek egy-egy újabb V. kerületi lakással, üzlethelyiséggel. A korábbi jegyzőt hivatali visszaéléssel gyanúsítják.

November utolsó napjaiban derült ki, Portik Tamás állítólagos élettársa is gyanúsan nyomott áron jutott hozzá egy belvárosi ingatlanhoz Rogán Antal polgármestersége idején. Az V. kerületi korábban önkormányzati tulajdonban lévő lakások, üzlethelyiségek áron aluli értékesítését korábban is követte a sajtó, de az alvilág fejének tartott Portik „belépője” óta szinte hétről-hétre lát napvilágot újabb és újabb ügy.

A belváros alpolgármesterének, Böröcz Lászlónak igaza lehet, hiszen a legalaposabban az Átlátszó riportjában feltárt módszer – amellyel barátok és üzletfelek részesülhettek a prémium ingatlanok kegyeiben – alapján magukat az önkormányzati rendeleteket módosították aszerint, hogy bármilyen vállalkozás bérlő lehessen, majd a rendelet biztosította elővásárlási jogával élhessen 30 százalékos forgalmi árkedvezménnyel.

Nincs itt semmi látnivaló – szólhatott volna a belváros vezetőinek érvelése tegnapig. Kedden azonban, amikor a kerület Pénzügyi Bizottsága a szocialista elnök kezdeményezésére rendkívüli ülést tartott ezekben az ügyekben, kiderült, hogy az ügyészség hivatali visszaéléssel gyanúsítja a korábbi jegyzőt, Rónaszéki Lászlót és egy vállalkozót. A gyanúsítás alapja pedig ebben a Károly körúti házban keresendő.

Itt jutott két 150 négyzetméteres ingatlanhoz egy vállalkozó 100 millió forinttal kevesebbért, mint amennyi az ebben az övezetben meghatározott átlagárral számolva jönne ki. Hogy mi volt a szerepe a gyanús adás-vételben a jegyzőnek, azt egyelőre nem tudni.

Rónaszéki László 2013-ig volt a kerület jegyzője, akkor Rogán Antal rúgta ki. A mostani alpolgármester nem tudja, mi volt az oka az eltávolításának.

Mint ahogy a kerületet 2006-ig Rónaszéki László jegyzővel együtt vezető, majd idén képviselőként és a Pénzügyi Bizottság vezetőjeként visszatérő Steiner Pálnak sem volt tudomása hasonló zűrös ügyekről. Őszinte megdöbbenését ez az interjúrészlet is bizonyítja.

Elnézést, összekevertük a felvételeket. Íme a helyes:

A megdöbbent képviselők által levezetett bizottsági ülés végül úgy határozott, kezdeményezik az elidegenítési rendelet átalakítását és addig is felfüggesztik az ingatlanok eladását a kerületben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik