Belföld

Belvárosi ingatlanügyek: 100 milliót kaszáltak egyetlen adás-vételen

Újabb gyanús belvárosi ingatlanügyletre derült fény. Az egykori V. kerületi jegyzőt hivatali visszaéléssel gyanúsítják, Portik és Vizoviczky is képbe került.

A Károly körút 22-24.-ben 240 millió forintért adott el az V. kerület önkormányzata két, összesen 150 négyzetméteres üzletet 2011 nyarán, százmilliós kedvezménnyel – írja a Népszabadság keddi száma. A cikk szerint a helyiségeket megvásárló, 2010 júniusában bejegyzett L.V.L.S.H. Kft.-t az ingatlan megszerzésére hozhatták létre, működésének első hónapjában már bérbe vette az üzlethelyiségeket.

2010 decemberében a képviselő-testület elidegenítésre jelölte ki az ingatlanokat, amelyek négyzetméterenkénti árát 198, illetve 254 ezer forintban állapították meg. A lap megjegyzi: korábban az önkormányzat az övezeti átlagárat 380 ezer forintban határozta meg.

A bérlőből lett vásárlók – ahogyan az eddig ismertetett homályos belvárosi ingatlanügyekben is – megkapták a 30 százalék kedvezményt, így a 792 négyzetméteres helyiség 178 ezer forintos, a 718 négyzetméteres ingatlan pedig 139 ezer forintos négyzetméterenkénti áron jutott a L.V.L.S.H. Kft.-hez, amely így összesen 103 millió forint kedvezményt kapott.

A Népszabadság szerint a vállalkozás Maráczy Endréhez, a Fehérvár FC futballcsapat korábbi ügyvezetőjéhez köthető. Maráczyt a klubnál történtek miatt 2011 márciusában adócsalás miatt elítélték. Az ingatlanok adásvételi papírjainak aláírása után két hónappal már Maráczy volt a L.V.L.S.H. Kft. ügyvezetője, de korábban is kapcsolatban állt a céggel: a kft. tulajdonosa korábban az L. V. Regal Kft. volt, amelyben a klub egykori ügyvezetője, majd egyik vállalkozása tulajdonrésszel rendelkezett. Mint írják: az L.V. Regal Kft. is kapott belvárosi ingatlant, igaz, nem a bérlőknek járó 30 százalékos kedvezménnyel, viszont versenyeztetés nélkül.

Portik és Vizoviczky a képben

Ahogyan korábban megírtuk: az V. kerület korábbi jegyzőjét és egy vállalkozót gyanúsított meg az ügyészség az V. kerületben hónapok óta tartó nyomozásban. A Népszabadság cikke szerint Rónaszéki Lászlót – akit 2013 szeptemberében leváltottak posztjáról – hivatali visszaéléssel gyanúsítja a Központi Nyomozó Főügyészség, vele gyütt egy vállalkozót vesztegetést színlelve elkövetett befolyásolással vádolnak.

Rónaszékinek azért kellett távoznia, mert egyedül ő rendelkezett minden információval annak a Károly körút 26. alatti ingatlannak az eladásáról, amelyhez kedvezményesen jutott hozzá a sajtóban Portik Tamás élettársaként emlegetett Pápa Marianne, Habony Árpád unokatestvéreinek édesanyja – fogalmaznak. A Népszabadság információi szerint a feljelentést azok a hatóságok tették meg, amelyek Vizociczky László és Portik Tamás, valamint lehetséges bűntársaik után nyomoznak. A lap kerületi vendéglátóipari pletykákra hivatkozva azt írja: a gyanúsításnak a teraszengedélyekhez lehet köze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik