Belföld

Az államtitkár szerint több diplomás kell

Nem arra van szükség, hogy minél több, diplomát nem szerző hallgató legyen a felsőoktatási intézményekben, hanem több diplomás kell.

Palkovics László felsőoktatási államtitkár a Kossuth Rádió reggeli műsorában arra hívta fel a figyelmet, hogy a beiratkozott, felvett hallgatók 35 százaléka az egyetemi, főiskolai évek alatt “elvész”, azaz nem szerez diplomát. A cél az, hogy az oktatás minőségét javítsák és az intézmények minél több hallgatónak biztosítani tudják a diploma megszerzését. 

Az államtitkár butaságnak nevezte azokat, a felsőoktatási stratégiát érintő vádakat, melyek szerint a kormány nem akar elegendő diplomást képezni. Szerinte ma a társadalom egyharmadának kellene diplomával rendelkeznie, de ettől még nagyon messze vagyunk, ezért is kellene javítani az egyetemet, főiskolát diplomával elvégzők arányán. A felsőoktatási intézmények arra törekednek, hogy ezt az egyharmadot hosszú távon elérjék. 

Ha sikerülne elérni, hogy az felsőoktatási intézményekbe beiratkozott, ám diplomát nem szerző hallgatók aránya 35 százalékról annak felére csökkenjen, akkor azzal már el lehetne érni a célul kitűzött arányt – mondta Palkovics László.

A felsőoktatást irányító államtitkár szavaival Lovász László MTA-elnök véleményére reagált. Az akadémia elnöke egy interjúban arról beszélt, hogy több diplomásra lenne szükség, és a statisztikák nem támasztják alá, hogy a diplomások körében nagyobb lenne a munkanélküliség

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik