Belföld

Az MTA elnöke nem ért egyet a kormánnyal

A statisztikák nem támasztják alá, hogy a diplomások körében nagyobb lenne a munkanélküliség, sőt, kisebb - mondta Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke.

“Nem hiszem, hogy túl sok a diplomás, inkább több diplomásra lenne szükség” – fogalmazott a Népszabadságnak adott interjújában Lovász László. Szerinte nem az okozza a súlyos társadalmi problémákat Magyarországon, hogy túlképzettek az emberek, hanem az, hogy széles társadalmi rétegekben a megszerzett képesség semmilyen komolyabb munkavállalást nem tesz lehetővé. Úgy vélte, minél több fiatalnak kell olyan általános képzést nyújtani, amelynek segítségével viszonylag könnyen meg tudja tanulni egy-egy szakmán belül a változásokat.

Az MTA elnöke úgy látja, a pályaelhagyó bölcsész nem fölöslegesen képzett valaki, mivel a pályaelhagyás nem feltétlenül kudarc. Egy példával illusztrálva úgy folytatta a gondolatot, az a matematikus, aki egy banknál, vagy egy ipari kutatóintézetnél dolgozik, nem fog ugyanolyan igényes matematikával foglalkozni, mint egy egyetemi oktató, de ettől még azt kamatoztatja, amit megtanult.

A felsőoktatási stratégiáról szólva Lovász László azt mondta, Magyarországon az egyetemek a közép-európai átlagnál is rosszabbul finanszírozottak. Arról is beszélt: a stratégia szerint a felsőoktatás finanszírozásának javulása nem várható a következő években, holott az intézmények költségvetési helyzetének javítása szerinte elengedhetetlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik