Belföld

Útdíj akkor is van, ha nincs tábla

útdíj (útdíj)
útdíj (útdíj)

Tábla nélkül is fizetni kell az autópályákon és autóutakon. Az Egérút az egérút. 

Azok az autópálya- és autóútszakaszok is csak e-matricával használhatók, ahol a kötelezettségre külön nem figyelmeztet tábla, mert a jogszabály úgy szól, hogy minden autópálya, autóút fizetős az év elejétől – mondta a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szóvivője az MTI-nek.

Kibédi-Varga Lajos közölte, külön, az útdíj fizetésére figyelmeztető táblákat csak ott helyeztek el, ahol fizetős és nem fizetős szakaszok váltják egymást, hogy tudja az autós, mikor lép fizetős útszakaszra. Ilyen az M0 autópálya, és az ilyen helyeken kötelező kitáblázni a fizetős részt. Az M1 és M7 autópályák közös bevezető szakaszára csatlakozó Egérút nem fizetős. Az Egérúton a városból kifelé haladva, az autópályára történő felhajtás előtt van egy útdíjfizetésre figyelmeztető tábla, de ez nem az Egérútra, hanem a sztrádára vonatkozik.

Már a németeknél is téma

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap az útdíj kiterjesztéséről közölt beszámolót, jelezve, hogy egy “rosszul előkészített és rajtaütésszerűen” bevezetett rendelet vet nagy hullámokat. Az újság emlékeztetett rá, hogy az év vége előtt csupán két nappal ismertetett intézkedés végrehajtása “kaotikus”, és fideszes politikusok is bírálatot fogalmaztak meg miatta.

A FAZ tudósítója megjegyezte, az útdíjjal kapcsolatos bonyodalmak igen rosszkor jöttek az internethasználat tervezett, majd elvetett megadóztatása, a korrupciós vádak és az Egyesült Államokkal kialakult vita miatt szorult helyzetbe került Fidesznek. A kormánnyal szemben álló csoportok attól függetlenül is két újabb tüntetést hirdettek meg.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik