Gazdaság

Útdíj: viszik a matricát, mint a cukrot

útdíj (útdíj)
útdíj (útdíj)

Tegnap éjfélig közel 300 ezer megyei matricát vásároltak az autósok, akik közül nagyobb arányban vásárolnak interneten keresztül.

Igen nagy számban vásárolnak az emberek az új termékből, a megyei matricából, a korábban megszokotthoz képest nagyobb az interneten keresztül vásárlók aránya, emiatt vannak bizonyos csúszások – mondta Becsey Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a hirado.hu tudósításában.

Az általános elv az volt, hogy a matricarendszert és a teherautók által fizetendő útdíjrendszert átdolgozzuk. Ez egy komplex átalakítás – szögezte le Becsey Zsolt, aki megemlítette: 5 százalékkal emelték az útdíjtarifákat, kiterjesztették a fizetős szakaszokat, és bevezettek egy 3,5 tonna alatti, új kategóriát, mely elsősorban a tranzitutasokat érinti. Az összes gyorsforgalmi utat bevonták a rendezésbe, és ez eredményezett olyan eseteket, hogy minimálisan rövid szakaszokra is matricát kell váltani.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy az M30-as miskolci szakasza azért került ki a fizetős szakaszok közül, mert pillanatnyilag főúti és nem gyorsforgalmi besorolásban van.

Minden racionális szempontot megvizsgálnak. Ha az érvek igazolják valamilyen speciális hatásnak, monopolhelyzetnek a meglétét, akkor ezt nyilván figyelembe veszik – ígérte.

Beszélt arról is, hogy a döntéshozatalkor már modellezték a polgárok szokásait, azt azonban szerinte nem lehet tudni, az emberek „hogyan reagálják le az új szituációt”. Lesz olyan autós, aki az eddigi ingyenesség helyett, és lesz olyan, aki az eddigi 43 ezer forint helyett vált majd egy megyei matricát, és fizet évi 5 ezer forintot. Lesz pró és kontra – hangoztatta.

Elmondta azt is, hogy tegnap éjfélig majdnem 300 ezer matricát adtak el. Becsey Zsolt reményei szerint akkor, amikor „a nagy rohamok lezajlanak majd”, mind az informatikai, mind a viszonteladói értékesítés normálisan fog működni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik