Belföld

Reagáltak Lázár vádjaira

Az amerikai fél szerint már korábban is elmondták kifogásaikat azokkal a magyar lépésekkel kapcsolatban, melyek a demokratikus intézményeknek, a civil társadalomnak és a sajtószabadságnak ártanak.

Az amerikai külügyminisztérium a magyar kormány döntéseivel kapcsolatos hazai és külföldi aggályok figyelembevételét sürgeti – közölte a tárca egy illetékese a hvg.hu kérdésére, miután Lázár János tegnap heves kirohanást intézett az Egyesült Államok budapesti képviselete ellen. Lázár szerint a nagykövetség „aktívan részt vett” a közelmúlt kormányellenes demonstrációinak megszervezésében.

Az amerikai külügy szerint továbbra is konstruktív diplomáciai párbeszéd folytatására törekednek Magyarországgal. Szorgalmazzák, hogy a magyar kormány vegye figyelembe a hazai és külföldi aggályokat, melyeket több európai partnerrel együtt is megfogalmaztak.

Közölték, hogy az amerikai fél már beszélt a nyilvánosság előtt azokról a magyar lépésekről, melyek ártanak a demokrácia intézményeinek, a civil társadalomnak és a sajtószabadságnak. A magyar kormány számára megfogalmazott kifogások a demokrácia helyzetével és a jogállamisággal kapcsolatosak.

Orbán Viktor kedden azt nyilatkozta a külföldi kritikákkal kapcsolatban, hogy „nem vagyunk kötelesek engedelmeskedni egyetlen külföldi ország akaratának sem”.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik