Belföld

Goodfriend diplomáciai mentességének felfüggesztését kéri az ügyészség

Az ügyészség indítványozta a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál azoknak az intézkedéseknek a megtételét, amelyek az amerikai ideiglenes ügyvivő diplomáciai mentességének felfüggesztéséhez szükségesek. Az amerikai külügyből felhívták Szijjártót, hogy tiltakozzanak.

Mindezt  Vida Ildikó feljelentése alapján a Központi Nyomozó Főügyészségen nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett rágalmazás vétségének gyanúja miatt indult nyomozás kapcsán tették. 

Az MTI-hez eljuttatott ügyészségi közlemény szerint a Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben egy héttel ezelőtt elrendelt nyomozás során elvégezte azokat nyomozati cselekményeket, amelyek közvetlenül nem érintettek mentelmi joggal rendelkező személyt. Az eljárás folytathatósága érdekében indítványozta az ügyészség a diplomáciai mentesség felfüggesztése iránt szükséges intézkedések megtételét.

A törvény szerint a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítvány megtételekor fel kell függeszteni a nyomozást. Ha Goodfriend mentelmi jogát az arra jogosult nem függeszti fel, az eljárást meg kell szüntetni. Az ügyvivő diplomáciai mentességét országa, az Egyesült Államok függesztheti fel.

Az amerikai ügyvivőt december első felében jelentette fel Vida Ildikó, miután Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, elvárja, hogy a NAV-elnök pert indítson, különben leváltja. Vida Ildikó, aki Goodfriend Heti Válaszban megjelent interjújában foglaltak miatt tett feljelentést, ötmilliós sérelemdíjat vár el az amerikai diplomatától. 

A Központi Nyomozó Főügyészség egy héttel ezelőtt rendelt el nyomozást nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett rágalmazás gyanúja miatt. Ha az ügyben a beszerzett bizonyítékok alapján nemzetközi jogon alapuló mentességet élvező személynél a bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja merülne fel, azt kizárólag azt követően lehetne az érintettel közölni, miután az arra jogosult szerv – a diplomatát küldő állam a saját hazai joga szerint eljárási rendben – a mentelmi jogát felfüggesztette. Annak indokoltsága esetén, a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítványt a legfőbb ügyész a külpolitikáért felelős miniszter útján terjesztheti elő.

Felhívták Szijjártót

A Hír24 hírműsorának az amerikai külügy egy hivatalnoka megerősítette, hogy Victoria Nuland államtitkár felhívta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy tiltakozzon, miután megjelent a sajtóban, hogy az ügyészség André Goodfriend mentelmi jogának felfüggesztését kéri. Részleteket a 19 órakor kezdődő műsorban árulnak el a Story4 csatornán.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik