Belföld

Nyomozás indult Vida Ildikó feljelentése alapján

Nyomozást rendelt el a Központi Nyomozó Főügyészség Vida Ildikó feljelentése alapján, nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett rágalmazás gyanúja miatt. A NAV elnöke André Goodfriendet perelte be.

Futó Barnabás, Vida Ildikó ügyvédje azt mondta, a Központi Nyomozó Főügyészségen nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás miatt jelentették föl az amerikai ügyvivőt, mert hivatalos személyi minőségében sértette meg a NAV elnökét. Konkrétan a Heti Válasznak adott interjúban tett sértő kijelentése miatt tettek feljelentés.

Keresztes Imre főügyész az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta: a Büntető törvénykönyv szerint nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett rágalmazás vétsége valósul meg, ha valaki másról nagy nyilvánosság előtt a becsület csorbítására alkalmas tényt állít, híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, és ezzel jelentős érdeksérelmet okoz. A rágalmazás bűncselekménye valótlan, illetve valós tények állításával is elkövethető – emelte ki, hozzátéve: így az a kijelentés, hogy valaki “korrupt”, illetve “korrupciós cselekményt követett el”, az állítás valóságtartalmától függetlenül is alkalmas lehet a becsület csorbítására.

A főügyész kitért arra is, hogy ha a rágalmazást hivatalos személy sérelmére hivatalos eljárása alatt, illetve emiatt követik el, az ügyet nem úgynevezett magánvádas, hanem közvádas eljárás keretében kell vizsgálni. Mivel az ügyben a feljelentő által kifogásolt kifejezés Vida Ildikót nem mint magánszemélyt, hanem mint a NAV elnökét érintette és a hivatali működésével összefüggő cselekményre utalt, annak vizsgálata közvádas eljárásra tartozik.

A főügyész felhívta a figyelmet arra, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség a rágalmazás vétségének gyanúja ügyében rendelt el nyomozást, amely így nem meghatározott személy ellen folyik, ezért jelenleg minden olyan nyomozati cselekmény elvégezhető, amely közvetlenül nem érint mentelmi joggal rendelkező személyt. Ha az ügyben a beszerzett bizonyítékok alapján nemzetközi jogon alapuló mentességet élvező személy vonatkozásában a bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja merülne fel, azt kizárólag azt követően lehetne az érintettel közölni, miután az arra jogosult szerv – a diplomatát küldő állam a saját hazai joga szerint eljárási rendben – a mentelmi jogát felfüggesztette. Annak indokoltsága esetén, a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítványt a legfőbb ügyész a külpolitikáért felelős miniszter útján terjesztheti elő.

Vida Ildikó a múlt héten perelte be az Egyesült Államok nagykövetségének ügyvivőjét, miután Orbán Viktor miniszterelnök a parlamentben jelentette be, hogy ha ezt a NAV elnöke nem teszi meg, leváltja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik