Belföld

Orbán ultimátuma: Vida válaszolt

A NAV elnöke megteszi a szükséges intézkedéseket – válaszolta a Hír24 kérdésére az adóhatóság sajtóosztálya. Vidát egyébként két hete már nem Futó Barnabás ügyvéd védi.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke megteszi a szükséges intézkedéseket – válaszolta a Hír24-nek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtóosztálya azon kérdésünkre, hogy Vida Ildikó, az adóhatóság elnöke tervez-e pereskedni André Goodfriend ellen. A NAV-tól ezután azt is megkérdeztük, hogy melyek ezek a szükséges intézkedések, és természetesen amint megkapjuk az újabb választ, beszámolunk róla.

Emellett Futó Barnabást is megkerestük, akitől megtudtuk, hogy két hete már nem ő látja el Vida Ildikó jogi képviseletét, de a döntés indokáról nem volt módjában magyarázatot adni.

Vida magára vette az ügyet

Miközben Orbán Viktor jogi elégtételre kötelezné Vida Ildikót André Goodfriend ellen, a NAV elnöke és jogászai azonban nehezen találhatnának fogást az amerikai ügyvivő szavain – írja a 444.hu. André Goodfriend még soha egyetlen nyilatkozatában sem utalt konkrét személyekre a kitiltási botrányban. Nem nevezett meg egyetlen érintettet sem, még csak felismerhetően sem utalt rájuk.

Vida Ildikó érintettségéről a Napi Gazdaság írt elsőként, majd októberi szabadságáról hazatérve Vida Ildikó maga állította, hogy ő az egyik kitiltott. André Goodfriend legutóbb, a Heti Válasz-interjújában is csak azt mondta: „Konkrét személyekről nem beszélek, de az információ, amelyre a beutazási tilalmat alapoztuk, nem pusztán arra vonatkozik, hogy az érintettek keveset tettek.”

Nyílt levelében Vida azt állította, hogy az amerikai diplomata a Heti Válasz hetilapnak adott interjújában egyértelműen arra utal, hogy a NAV vezetője bűncselekményt követett el. „Ön nem tett kevesebbet, mint az Amerikai Egyesült Államok képviseletében magyar kormánytisztviselőkről ország-világ előtt állította, ‘úgy hisszük, vannak olyan magyar kormányalkalmazottak, akik korrupt cselekményekben vesznek részt.'” Vida szerint nem kérdés, hogy Goodfriend kijelentése, az eddig meg nem nevezett személyek mellett, konkrétan rá vonatkozik.

Orbán pereskedésre szólította fel Vidát

Mindemellett amikor Vida Ildikó személyesen is megkereste Goodfriendet, az ügyvivő arra bíztatta, hogy kérjen vízumot. A korabeli megfejtés szerint azért mondta ezt, mert a kitiltás vízumügy, így arról, hogy miért van kitiltva, csak akkor tájékoztatják, ha vízumot kérne. Vida Ildikó végül nem kért amerikai vízumot.

Orbán Viktor hétfőn a parlamentben követelte Vida Ildikó NAV-elnöktől, hogy perelje be André Goodfriendet, kedden pedig Szijjártó Péter külügyminiszter nyilatkozta a tévében, hogy André Goodfriend amerikai ügyvivőnek lenne rá lehetősége, hogy a bíróság előtt tárja fel a bizonyítékait.

Orbán szavaira az amerikai ügyvivő úgy reagált, hogy a két ország között kiváló a jogi együttműködés, beleértve a kölcsönös jogsegélyegyezményt. Ezzel kapcsolatban Fazekas Géza a Legfőbb Ügyészség szóvivője elmondta, hogy Polt Péter még október végén azt kérte az Egyesült Államoktól, hogy jogsegély formájában szolgáltassanak adatokat Magyarországnak.

Szigetvári Viktor, az Együtt ügyvezető társelnöke szerint azonban nem igaz, amit a Legfőbb Ügyészség állít: Polt Péter valójában nem kért jogsegélyt amerikai kollégájától a kitiltási botránnyal összefüggésben, a legfőbb ügyész csak informális tájékoztatást kért, aminek semmilyen kötelező következménye nincsen – közölte az ellenzéki párt kedden az MTI-vel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik