Belföld

A dohányipari dolgozók is demonstrálnak

Nem egyeztet a kormány. Hétfőn egész Budapest, sőt az egész ország megbénulhat, a szakszervezetek is az utakon lesznek.

Nincs jel arra, hogy a kormány egyeztetne vagy módosítaná álláspontját a dohányiparban foglalkoztatottakat érintő törvényjavaslatokkal kapcsolatban, ezért a Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezete december 15-ére, hétfőre egész napos demonstrációt jelentett be Budapestre.

A szakszervezet becslései szerint körülbelül 1200 dohányipari értékesítésben és logisztikában foglalkoztatott munkavállalót fenyeget az állami trafikellátó bevezetésének terve, mert ez kötelezné a dohányvállalatokat az értékesítési hálózatuk felszámolására. A dohányvállalatok számára bevezetni kívánt különadó pedig a megmaradó foglalkoztatottak helyzetét nehezítené, akár további elbocsátások is lehetnek emiatt.

A szakszervezet petícióban és hivatalos levélben is jelezte aggodalmait a döntéshozóknak, de nem találtak meghallgatásra. A döntéshozókkal való érdemi szakmai egyeztetést, átgondolt szabályozást és megnyugtató megoldást várnak el.

A demonstráció hétfőn reggel nyolctól előreláthatólag délután ötig tart. A nap első felében forgalomlassító felvonulást hirdetnek Budapestre, melyben várhatóan csaknem 400 autó vesz részt, délben pedig a Parlament előtt demonstrálnak.

Ezzel egyidőben más szakszervezetek is demonstrálnak – hétfőn reggel 7 és délután 4 óra között országos félpályás útlezárást hirdettek a munkavállalókat hátrányosan érintő kormányintézkedések miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik