Belföld

Sok pénzt bukott a református egyház

Jövőre félmilliárd forinttal kevesebb pénzből gazdálkodik a Magyarországi Református Egyház, így például a Bethesda Gyermekkórháznak is kevesebb jut. Bölcskei ügyes kormányzati látszatkeltésről beszélt.

Elfogadta az egyház költségvetését a zsinati ülés szerdán. Bölcskei Gusztáv, az lelkészi elnök a zsinati ülésen elmondott beszédében ismertette, hogy a szabadon felhasználható támogatás összege 2015-ben 425 millió forinttal lesz kevesebb, mint 2014-ben. A hiányt tovább növeli a kommunizmus idején elkobzott egyházi ingatlanokért kapott kárpótlás kamatának csökkenése.

Ifjúsági találkozóra, szakkollégiumra, fesztiválra nem jut

Az elfogadott költségvetés szerint az ideihez képest 60 millió forinttal kap kevesebbet a Bethesda Gyermekkórház, 27 millióval a Reformátusok Lapja, 12 millióval a cigánymisszió.

Jövőre az MRE nem támogatja többek között a Csillagpont Református Ifjúsági Találkozót, a Wáli István Református Cigány Szakkollégiumot, az Evangélium Színházat, a Református Zenei Fesztivált és a Református Újságírók Szövetségét.

Az MRE lelkészi elnöke kiemelte, hogy november 20-án a négy történelmi egyház vezetője tárgyalt az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterével és államtitkáraival, de – mint mondta – ezen a találkozón nem született olyan döntés, amely módosította volna a parlament előtt lévő költségvetési törvényt.

„Ügyes kormányzati látszatkeltés”

Bölcskei Gusztáv kitért arra is, hogy a novemberi találkozón az egyházak vezetői emlékeztették a kormány képviselőit, hogy egy 2014 februári megállapodás szerint még ebben az évben egyeztetniük kellett volna az egyház-finanszírozásról.

Ezen a találkozón – hangsúlyozta a zsinat lelkészi elnöke – az egyházak kifejezték az új egyházi törvénnyel kapcsolatos aggályukat is. Bölcskei Gusztáv megjegyezte: tudják, hogy az egyházi törvényt több ponton módosítani kell, de szerintük nem szükséges teljesen új törvényt alkotni, mert az nem szolgálja a jogbiztonságot.

Az MRE lelkészi elnöke az egyházak és a kormány együttműködéséről elmondta: 2010 óta nem sikerült érdemben tárgyalniuk.

Bölcskei Gusztáv úgy fogalmazott: érdemi válaszra nem méltatott leveleik üzenete egyértelmű, még akkor is, ha “az ügyes kormányzati látszatkeltés a mi türelmünkkel párosulva” sokaknak sugallja azt, hogy a kormány természetes szövetségesei az egyházak.

Hozzátette, hogy a református egyház helyzete különösen sajátos, hiszen a legmagasabb döntéshozói pozíciókban “magukat tudatos református keresztyéneknek vallók ülnek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik