Belföld

Csak kétszer egysávos lesz az M85-ös

Újabb megszegett kormányígéretre derült fény útépítés ügyben: nem lesz négysávos gyorsforgalmi út az M85-ösből.

Pedig a választási kampányban még ezt ígérte Lázár János – írja a Kisalföld. A lap felidézi: Lázár többször is bejelentette, Sopront nyugatról az osztrák A3-as autópályához csatlakoztatják, Győr felé pedig Csornáig négysávos autóút épül. Ehhez képest egy november végi Magyar Közlönyben azt jelent meg, hogy Pereszteg–Sopron–országhatár szakaszon kétszer egysávos, Csorna–Vitnyéd között szintén kétszer egysávos gyorsforgalmi út épül. Az újság szerint nagy a csalódottság és a felháborodás a megyében emiatt.

“Kérdéseinkre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztálya elküldte válaszait. Azt írták, szakítanak a korábbi elhibázott gyakorlattal, és az elfogadott projektlista „egy visszafogottabb, reálisan finanszírozható, és így megvalósítható projekthalmazt nevesít”. Annak műszaki tartalmát pedig „a tényleges igényekhez” igazodva határozták meg a várható fenntartási költségek optimalizálására törekedve” – írja a lap. Ez azt jelenti, hogy az M85-ös első ütemben 2X1 sávos autóútként épül úgy, hogy meglesznek a 2X2 sávra bővítés feltételei.

Nem ez az első eset, hogy elmarad, vagy nem úgy teljesül egy útfejlesztési koncepció, ahogy előzőleg a kormány megígérte. A múlt héten írtuk meg, hogy Baranyában nem épül meg az M6-os Pécstől a határig, és nem lesz híd a Dráván. Holott a fejlesztési tárca korábban ezt ígérte. Az M0-s autópálya folytatását is törölte a kabinet.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik