Gazdaság

Mutyi miatt 100 milliárdos pénzcsapot zárt el Brüsszel

Útépítési szabálytalanság áll az uniós kifizetések felfüggesztése mögött. Az Európai Bizottság úgy véli, Magyarország 2007 óta egyes uniós projekteknél megsértette a tisztességes verseny elveit.

A magyar aszfaltügy lezárásának elhúzódását vetíti előre az a döntés, amelyet néhány nappal ezelőtt hozott az Európai Bizottság a pénzügyi korrekciós eljárás megnyitásáról. Ha ez sem vezet eredményre, Brüsszel saját hatáskörben végrehajthatja a korrekciót, aminek következtében egyes becslések szerint akár 90 milliárd forint körüli uniós forrás veszhet el a szabálytalanságok miatt – írta a BruxInfo.hu. Úgy tűnik tehát, a bizottság továbbra is úgy itéli, hogy Magyarország 2007 óta bizonyos építkezéseknél megsértette a tisztességes és nyílt verseny elveit.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

Az Európai Bizottság tavaly decemberben a túlzottan korlátozó kiválasztási kritériumok miatt szakította meg több közúti projektnél a kifizetéseket. A testület szakértői szerint a magyar közbeszerzési szabályok megsértették a tisztességes és nyitott verseny elveit, amikor az útépítés helyétől csak 50 kilométer földrajzi távolságon belül lévő vállalkozásoknak engedélyezte, hogy az építkezésre aszfaltot szállítsanak, illetve a tenderen részt vehessenek.

Bár a kifogásolt gyakorlat már 2007-óta érvényben volt és korábban több bizottsági auditellenőrzés is átsiklott felette, a Bizottság ragaszkodott ahhoz, hogy a magyar hatóságok visszamenőleg fényt derítsenek az összes ilyen ügyre és korrigálják a szabálytalanságokat. Ez a munka 2014 első felében le is zajlott, ám a kormánynak nem sikerült megállapodnia Brüsszellel a pénzügyi korrekció mértékéről.

Az Európai Bizottság a magyar elutasításra válaszul néhány nappal ezelőtt most már felfüggesztette az eddig csak megszakított kifizetéseket. Ezzel egyúttal egy új – pénzügyi korrekciós – procedúra vette kezdetét, amelynek különböző fázisai vannak, és első fokon meghallgatást ír elő a Bizottság és a tagállami hatóságok részvételével. A portál brüsszeli forrásai szerint „nem egy rövid folyamatról” van szó, így akár jó darabig is eltarthat, mire pontot lehet tenni a vita végére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik