Belföld

Üzent a külügy McCainnek

A magyar kormány elfogadhatatlannak tartja és határozottan visszautasítja John McCain szenátor szavait - többek között ezt hangsúlyozta a külügy államtitkára az ideiglenes amerikai ügyvivővel folytatott megbeszélésén.

A minisztérium azért kérette be André Goodfriendet, mert McCain az új budapesti amerikai nagykövetről szóló szenátusi vitában újfasiszta diktátornak nevezte Orbán Viktort.

A külügy az ügyvivőről történt találkozóról közleményt juttatott el az MTI-hez azzal, a kormány kéri a vezető amerikai tisztviselőket, hogy “Magyarországot érintő kijelentéseik megtétele előtt tájékozódjanak a tényekről annak érdekében, hogy nyilatkozataik ne nélkülözzék a valóságalapot”. Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár azt is elmondta Goodfriendnek, Magyarország kormánya üdvözli, hogy Colleen Bell nagyköveti jelölésének szenátusi jóváhagyásával helyreáll az Egyesült Államok teljes értékű diplomáciai képviselete nálunk.

Korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, kapcsolatban vannak a szenátor stábjával, hogy konzultálhassanak McCain szavairól. Még előtte pedig az amerikaiaknak történő beszológatásban élen járó Kovács Zoltán nemzetközi szóvivő úgy értelmezte McCain kijelentését, hogy az nem Orbánra vonatkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik