Belföld

Az újfasisztázás miatt Goodfriend raporton

Goodfriend (Goodfriend)
Goodfriend (Goodfriend)

Bekérették az amerikai ügyvivőt.  

Szerda délelőtt Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára bekérette André Goodfriend ideiglenes amerikai ügyvivőt John McCain amerikai szenátor keddi kijelentései miatt – tudatta a tárca az MTI-vel. Kovács Zoltán kormányszóvivő korábban megelőlegezte a lépést, miután a sajtóban nagy visszhangot kapott, hogy a szenátor “újfasiszta diktátor”-t emlegetett. Kovács Zoltán azt mondta, hogy McCain nem a magyar miniszterelnökre utalt, amikor “totálisan alkalmatlannak” nevezte posztjára az új amerikai nagykövetet.

John McCain azt mondta: “nem vagyok ellene a politikai kinevezetteknek, mert tudom, hogy miként játsszák ezt a játékot, de így állunk: egy nemzet annak a határára került, hogy feladja a szuverenitását egy újfasiszta diktátornak, aki ágyba bújik Vlagyimir Putyinnal és mi a Gazdagok és szépek (szappanopera) producerét küldjük nagykövetnek”. Miután a magyar sajtóban is különböző értelmezések jelentek meg, a Népszabadság megkereste McCain kommunikációs igazgatóját. Brian Rogers elmondta, a szenátor igenis Orbánra gondolt az „újfasiszta diktátor” kifejezéssel.

A republikánus politikus kritikája különösen kínos a magyar kormánynak, hiszen a Fidesz régóta nem a demokraták, hanem a republikánusok szövetségesének tekinti magát, külpolitikai ügyekben pedig McCain pártja egyik tekintélye. Két éve Szijjártó Péter kint volt a republikánusok országos elnökjelölt-állító konvencióján, most miniszterként azt üzente a szenátornak, hogy „ha valaki kizárólag a sajtóhíresztelések alapján mond véleményt a magyarországi folyamatokról, könnyen kerülhet abba a helyzetbe, hogy kijelentései nélkülözik a ténybeli alapokat.”  A magyarok idén háromszor nyilvánítottak véleményt arról, hogy hogyan képzelik el az ország jövőjét és mindhárom alkalommal meglehetősen egyértelmű véleményt fogalmaztak meg – tette hozzá.  

 

 

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik