Belföld

Vona: a kormány átverte a devizahiteleseket

Vona-Gabor(210x140).jpg (vona gábor, )
Vona-Gabor(210x140).jpg (vona gábor, )

A piaci árfolyamon való forintosítás a devizahitelesek átverése – fogalmazott a 180 percben a Jobbik elnöke.

A Jobbik kezdetektől fogva azt tartja tisztességesnek és célravezetőnek, ha felvételkori árfolyamon történik a forintosítás a bankrendszer terhére – mondta Vona Gábor. Függetlenül attól, hogyan alakulnak az események, fontos, hogy összeüljön a devizahitel-ügyi kerekasztal, hiszen azokat a csoportokat, érdekvédő szervezeteket tömöríti, amelyek a károsultakat képviselik a közélet, illetve a parlament színterei felé. Vona Gábor sajnálja, hogy a pártját leszámítva, a civil kerekasztalon sem a kormány, sem más parlamenti pártok, sem a Bankszövetség képviselői nem vesznek részt.

Az ellenzéki politikus a devizahitelek kapcsán azt is hangsúlyozta, pártja programjában 2009 óta szerepel a forintosítás, de nem úgy, ahogy azt a mostani kormányzat eltervezte, piaci árfolyamon. A Jobbik kezdetektől fogva azt tartja tisztességesnek és célravezetőnek, ha felvételkori árfolyamon történik a forintosítás a bankrendszer terhére. A piaci árfolyamon való forintosítás a devizahitelesek átverése – fogalmazott.

Arra a felvetésre, hogy a Jobbik szerint a bankrendszer hogyan viselné a pluszterheket, Vona Gábor azt mondta, egyes prognózisok ellenére a bankrendszer soha nem omlott össze, amikor a kormány a devizahitelesek ügyében intézkedett.Így volt ez az árfolyamgát és a banki elszámoltatás esetében, és ugyanez lenne a felvételkori árfolyamon történő forintosításkor is. Arról van szó, hogy a bankoknak vissza kellene adniuk azt az extraprofitot, amelyre a Jobbik szerint nem voltak jogosultak, mert megkárosították a devizahitelt felvevő magyar állampolgárokat. A fair bankokról szóló törvényről a pártelnök azt mondta, az fontos és jó, de megkésett.

Mint korábban megírtuk, a Képviselői Irodaház előtt botrányt okoztak a devizahitelekkel kapcsolatos kerekasztal-beszélgetésre érkezők. A jelenlévőknél transzparensek voltak, melyeken a “Ne fizess!”, “Minden végrehajtás betiltása” feliratok szerepelnek. Az épület előtt rendőrségi kisbusz áll. Többen papírgalacsinokat, papírrepülőket dobáltak be a kapuk mögötti, elzárt területre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik