Belföld

Botrány a Képviselői Irodaháznál – Orbánék ellen a devizások is

Általános a felháborodás a deviza-hitelkárosultak körében, akik becsapva érzik magukat, pedig a kormányfő szerint 1000 milliárd kerül az emberekhez a bankoktól.

A Képviselői Irodaház előtt a Nem Adom A Házamat Mozgalom képviselői zavarták meg a rendet. Egy a devizahitelekkel kapcsolatos, Z. Kárpát Dániel jobbikos képviselő által szervezett kerekasztal-beszélgetésre érkeztek, de nem engedték be őket az épületbe. A bejáratnál azt az információt kapták – mondta el a mintegy 25 fős társaság egyik tagja, Jávor Kálmánné az MTI-nek -, hogy szervezetük 27 tagját kitiltották a Képviselői Irodaházból egy korábbi, hasonló megbeszélés idején tanúsított magatartásuk miatt. A jelenlévőknél transzparensek vannak, melyeken a “Ne fizess!”, “Minden végrehajtás betiltása” feliratok szerepelnek. Az épület előtt rendőrségi kisbusz áll. Többen papírgalacsinokat, papírrepülőket dobáltak be a kapuk mögötti, elzárt területre.

Z. Kárpát Dániel nem sokkal háromnegyed tizenegy előtt megérkezett és a megjelenteket arra kérte, hogy egy külső helyszínen tartsák meg a megbeszélést, mert jelenlegi céljuk nem a demonstráció, hanem a kérdés megbeszélése, ezt pedig akkor érhetik el, ha a ház rendjét betartják. Újságíróknak elmondta: a devizahitelezés problémájában érintett civil szervezeteket invitáltak a kerekasztal-beszélgetésre, vagyis nem név szerint hívták meg az embereket, így “megjelennek olyanok is, akik magukat felhatalmazva érzik, hogy ebben a kérdésben megnyilvánuljanak”. “A hatalmas társadalmi felháborodás ide vezet, ekkora feszültségek halmozódnak fel” – mondta, hangsúlyozva: ezek levezetését békés, tisztességes úton kísérlik meg. A jobbikos politikus kérésére a résztvevők nagy része önként elhagyta az épületet, míg mások maradtak, mondván, az irodaházban lehetnek azok a döntéshozók, akikkel beszélni akarnak. A több mint tucatnyi házban maradó összekapaszkodva skandált és énekelt – például a Himnuszt -, őket végül rendőrök kísérték ki az épületből dél körül. 

Képviselői Irodaház (képviselői irodaház)
Fotók: MTI / Soós Lajos

Többen polgári engedetlenséget és utcai tüntetést fontolgatnak, egyesek egészen a kormány leváltásáig mennek el. Ezt már a Pertársaság a Hitelkárosultakért önszerveződő csoporthoz küldött vélemények alapján írta a Magyar Szociális Fórum. 

A hitelesek érdekeit felkaroló szervezet szó szerint idézett a véleményekből:

–          Csodás!!! Ismét egy “SEGÍTSÉG” a sok közül! Ez már tűrhetetlen!!!

–          Már megint becsapták az embereket. Valóban gusztustalanok.

–          Többért váltják át, mint amikor felvettem. Mégis mi fizetjük ki a válságot?

–          Állati jó! 146 forinton vettem fel a hitelem, a bank abszolút nyeresége a két árfolyam közti különbözet, plusz az irdatlan kamat. Köszönöm, jól sikerült segítség!

–          Nem adósmentés van hanem bank konszolidálás.

–          Meg kell lépni azt, hogy amire ezt véghez akarják vinni, ezekből a mocskos alakokból egy se legyen már hatalom közelében!

–          Nem elég, hogy éveken át becsaptak, megkárosítottak bennünket a bankok, most megint az egész árfolyam veszteséget az egyébként már a hitelbe bele rokkant emberekkel fizettetik meg. Mi meg mézes madzagnak kapunk pár ezer forintot. Gratulálok! Ez a fekete leves!

Képviselői Irodaház (Képviselői Irodaház)

–          Ekkora aljasságot! 4,5 éve ígérgetnek: ez qrva nagy segítség! Amikor hatalomra kerültek 265 Ft volt az euró! A sz@r gazdaságpolitikának és nagy elszólásoknak (Szíjjártó, Kósa stb…) köszönhetően, most tartósan 300 Ft felett van (mindenki emlékszik, mit mondott Orbán Viktor ellenzékben a 300 feletti euróról?) Nekem a fejem sem fájna, ha az akkori árfolyamon törleszthetnék, de ha most forintosítom több lesz, mint amikor felvettem, s azóta milliókat “törlesztettem” az árfolyam miatt, a tőkém alig csökken.

–          Csak hitegettek mindenkit a szavazatok miatt,,aztán még rosszabbul járnak az emberek, mert azóta még gyengébb lett az összes valuta árfolyama!!

–          Nekem 147 Ft volt 8 éve, most akkor mi van, higgyem is el, hogy én 30 %-al jobban járok? Ne nézzék már hülyének az embert! Nyár óta folyamatosan emelik a részletemet.

–          ELFOGADHATATLAN!!

–          Ez nem segítség !!!!!

–          NEM VOLT DEVIZA!!!!!!!!!

–          Ez szemétség!!

–          Hát végünk van, most omlottam össze ezt semmiképpen nem szabad hagyni, nem véletlenül nem forintosítottuk magunktól a hitelt. Igen is meg kell hagyniuk a választást, hogy én döntsem el, mit akarok.

–          Emberek! Ki kell menni az utcára! Ki kell takarítani a parlamentet a szeméttől! Ha most nem tesszük meg,akkor mindenünket elveszik, és éhen döglünk!

–          Az évszázad csalása!

–          Szóval, akinek nem okozott nehézséget a pénz, annak 180-ért, aki meg amúgy is nehezen fizeti, az 256-ért!

–          Na, ebből háború lesz, de rendesen.

–          Szarházi, csaló banda.

–          Aki racionálisan gondolkozik, az nagyon keményen megküzd a bankkal a Bíróságon!! Perelni érdemes, ha meg akarsz ettől az egész csalástól szabadulni! Ne a kormány érdekeljen, hanem az igazságérzeted!!

–          Nincs más hátra tüntetni kell!Ha az internetnél sikerült meghátrálásra bírni ezeket a tetveket, sikerülni fog most is!

–          Ez lenne az adósmentés? Szinte a legmagasabb árfolyammal bebetonozni a tartozásokat? Utána már mehetünk a sóhivatalba, ha a piaci árfolyam jelentősen ez alá csökken.

–          Ha ezt meg merik lépni, akkor jön a polgári elégedetlenség és SENKI ne fizessen törlesztőt se fél évig!

–          Ez nem egyoldalú szerződésmódosítás??? Átverés az egész! Gusztustalan, amit művelnek!

–          Csak akkor, ha hagyjuk! Ha most nem jönnek ki az emberek az utcára, akkor mindenki csak saját magát hibáztassa a történtekért!!!

–          Mit lehet tenni? Utcára emberek! És nem ám békésen andalogni!!! El kell zavarni ezt a mocskos bandát!

–          Még nagyobb nyomorba “kényszerítik” az embereket!! Végül is a választásokon túl van az ország, majd megint kezdődik a hazudozás, félre beszélés, ígérgetés, és akinél lehet, “agymosás”.

–          Az én véleményem hogy azért, hogy pl.: 160 Ft/Chf helyett ma 245 Ft/Chf. Árfolyamon kell fizetnünk annak nem a bankok az okozói. Hanem a régi és mai kormány gazdaság politikája. Ezért nekik kell ezt megoldani és nem látszatintézkedéssel.

–          A választások előtt ezt ha megmondják akkor nem szavaztak volna a Fideszre! Valamivel elkellett kábítani a választópolgárt!

–          Nem zárul le, a java most jön majd.

–          Legyen ott mindenki a Kossuth téren, november 17-én 18.00 órakor! Alkotmány utca végénél lévő oldalon, láthatósági mellényben, síppal.
A közfelháborodás napja budapesti szervezői NEM fognak KÜLÖN foglalkozni a devizaadósokkal, de együtt kell fellépnünk, nem csak a bankok ellen, hanem az országért is megéri küzdeni! – idézi a szociális fórum.

Közben a kormányfő az állami rádióban azt mondta, hogy a hiteleket érintő törvényi változtatásokkal mintegy ezermilliárd forintot irányítanak át a bankoktól az emberekhez. Orbán Viktor az ezermilliárd forintos tételről azt mondta: “Valóban volt arról szó, hogy majd a forintosítással tesszük ezt, és nem az elszámoltatással, de a bíróság közben olyan döntést hozott, hogy ezt a célt – hogy ezermilliárdot a bankoktól vissza tudjak terelni az emberekhez – végül is az elszámoltatással tudjuk elérni.”

Szerinte a kormány elérte céljait, köztük a törlesztőrészletek érdemi csökkenését, valamint azt, hogy a forinthitelesek nem járhatnak rosszabbul, mint a most megsegített devizahitelesek. A miniszterelnök mindezt nagy sikernek nevezte, hozzáfűzve: a kabinet nem engedi meg, hogy “ezt még egyszer elkövessék a magyar emberekkel szemben, hogy még egyszer ilyen helyzet előálljon”. Kiemelte egyúttal, hogy az új törvényi szabályok “megölik az uzsorát”.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.