Belföld

Nobel-díjas döngölte földbe az illiberális demokráciát

A Világbank vezető közgazdásza kiállt a liberális demokrácia mellett, a magyar kormány több tagja pedig élőben hallgatta a Nobel-díjas Joseph Stiglitzet.

Előadásában grafikonokkal támasztotta alá, hogy az utóbbi kétszáz évben többszáz-szorosára emelkedett az életszínvonal és a jövedelem a nyugati világban – írja a hvg.hu.

Stiglitz határozottan tagadta, hogy az illiberális demokráciák jólétet és fejlődést teremthetnének – ezt pedig a kormány több tagja is élőben hallgatta a portál tudósítása szerint. A tudós állíja: az utóbbi két évszázad kiugró fejlődése nem csupán a technikai vívmányoknak köszönhető, jelentős hatást gyakorolt a felemelkedésre a demokrácia, a társadalmi különbségek csökkentése és az oktatás elterjedése is, ezért szerinte a követendő út, hogy az alacsony jövedelmű országok és a fejlett világ közötti tudásbeli különbséget próbálják meg csökkenteni, mivel ez az egyik legfontosabb tényező az életszínvonal emelésében.

Egy tudásalapú társadalom kiépítéséhez mindent – a gazdaságpolitikát is – e cél alá kell rendelni, ehhez pedig a liberális demokrácia adja a legmegfelelőbb kereteket Stiglitz szerint. Kiemelte: a tudomány fejlődéséhez elengedhetetlen a információhoz való szabad hozzáférés, a szólásszabadság és a szabad vita lehetősége. 

Ahogyan korábban megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnök július végén, tusványosi beszédében kijelentette: az új magyar államszerveződés alapja egy munkaalapú állam, amely nem liberális természetű. A meglepő szavakat több külföldi lap és portál, köztük a CNN is élesen bírálta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik