Belföld

Orbán egyre idegesebb a kitiltás miatt

Washington nyomás alatt tartja a magyar miniszterelnököt, aki ugyan tehetne pár olyan lépést, amellyel enyhíthetné a feszültséget – de ezt elvből visszautasítja – értesült a Népszabadság kormányzati szereplőktől.

Orbán Viktor nyugtalanságát egyrészt az okozza, hogy a kabinetnek nincs információja arról, hogy az amerikaiak milyen konkrét korrupciós ügyben rendelkeznek hitelt érdemlő bizonyítékokkal. Azt sem tudják kiszámítani, hogy növekszik-e a kitiltottak listáján a nevek száma, és az esetleges érintettek milyen közel lehetnek az államirányításhoz, illetve a kormányzathoz – írja a Népszabadság.

Mindamellett az is aggodalomra ad okot, hogy az eddig – néhány alkalomtól eltekintve – professzionálisnak bizonyult kormányzati kommunikációs gépezet már Vida Ildikó NAV-elnök interjúja előtt összezavarodott.

A Népszabadság forrásai evidensnek gondolják, hogy például Vida Ildikó menesztése, illetve a magyar–orosz kapcsolatok lazítása (Paks, Déli áramlat) olyan gesztusok lennének, melyeket az Egyesült Államok részéről komolyan értékelnének. Ezeket viszont Orbán Viktor – legalábbis egyelőre – nem szeretné meglépni, mert egyenrangú partnernek gondolja magát minden szövetségessel a NATO-ban és az Európai Unióban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik