Belföld

A norvégok nem fogadják el a KEHI-vizsgálatot

Norvégia csak akkor hajlandó megoldásokról tárgyalni, ha a magyar fél elköteleződik a problémamegoldás mellett és rendezi az alapokból érkező pénzek kezelésének kérdését. Addig a pénzcsapokat elzárva tartják.

A norvég kormány a magyarországi nagykövetség oldalán válaszolt a Norvég Civil Alappal kapcsolatos KEHI-vizsgálat eredményére – írja a hvg.hu. A közleményben ismét leszögezik, hogy az Európai Unióval és Magyarországgal kötött megállapodásukat a magyar fél rúgta fel, ezért májusban felfüggesztették a Norvég Támogatási Alapból érkező pénzek kifizetését. Ez alól csak a civileknek és a klímaváltozással kapcsolatos projektekre szánt összegek képeznek kivételt.

Mivel nem magyar költségvetési pénzről van szó, ezért már a KEHI-vizsgálat is megszegi az alapokkal kapcsolatos megállapításokat, állítja a norvég kormány, amely egy független vizsgálat alapján kívánja értékelni a helyzetet.

Közleményük szerint csak akkor folytatják a Norvég Támogatási Alapból érkező kifizetéseket, ha megoldódik a pénzek kezelésének kérdése és a civil alap kezelője is a megállapodásban rögzítettek szerint működhet. Ha a kormány elköteleződik, Norvégia hajlandó megoldást keresni.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik