Belföld

Fejenként félmilliót kapnak a zuglói hajléktalanok

hajlektalan(960x640).jpg (hajléktalan, )
hajlektalan(960x640).jpg (hajléktalan, )

Jogsértő volt a zuglói hajléktalanok kunyhóinak három évvel ezelőtti elbontása - mondta ki csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla nevében eljáró Debreceni Ítélőtábla, helybenhagyva a Fővárosi Törvényszék határozatát. Az ítélet jogerős, tájékoztat az MTI.

A Debreceni Ítélőtábla a XIV. kerület önkormányzatának intézkedését jogsértőnek találta. Zugló önkormányzatának 15 napon belül a felperesektől magánlevélben kell elnézést kérnie, valamint fejenként 500 ezer forint nem vagyoni kártérítés és annak kamatait kell kifizetnie.

Fórizs Ildikó, a debreceni Ítélőtábla sajtószóvivője elmondta: az ítélet szerint az önkormányzat megsértette a felperesek személyhez fűződő jogait, valamint az egyenlő bánásmód követelményeit azzal, hogy 2011 októberében előzetes tájékoztatás nélkül ledózerolták a felperesek állandó lakhelyül szolgáló építményeit, ingóságaikat pedig megsemmisítették.

 Papcsák Ferenc polgármestersége alatt bontották el a kunyhókat.
Forrás: MTI 

 A zuglói önkormányzattal szemben 2012 tavaszán indítottak mintegy hatmillió forintos kártérítési pert azok a hajléktalanok, akiket 2011 októberében a XIV. kerületi Francia út és Egressy út találkozásánál, a MÁV Zrt. telepén lévő hajléktalantelep felszámolásakor lakoltattak ki.

A hajléktalanok A Város Mindenkié (AVM) csoport és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) támogatásával kezdeményezték a polgári peres eljárást.

A hajléktalanok kunyhóit 2011 októberébenbontották le, akkor Papcsák Ferenc, a kerület fideszes polgármestere azzal érvelt, hogy városvezetőként a többség érdekeit kell szem előtt tartania.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik