Belföld

Özönvíz: Csuromvíz a 4-es metró

Jelentős mennyiségű eső esett csütörtök éjjel Budapesten, a víz sok gondot okozott magánházaknál és több közterületen - írta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleményében.

A közlés szerint a víz a XIII. kerületi Béke téren legalább ötven centiméter magasan állt, és egy józsefvárosi és egy ferencvárosi vendéglátóhelyre is betört a víz. A VII. kerületi Munkás utcában “valószínűleg egy víznyomócső törhetett el”, beszakítva az útburkolatot.


A videót a Cink.hu munkatársa, Inkei Bence készítette

A XXI. és a XXII. kerületben elakadt járművekhez kellett kivonulniuk a tűzoltóknak. Másfél óra alatt több mint tíz, az időjárás okozta káreseményhez kapott riasztást a szolgálat – írja a közlemény.

A Péterffy Sándor utcai kórházban is dolgoztak a tűzoltók. Az épület pincéjébe nagy mennyiségű víz tört be, szivattyúzni kellett, azonban a vízszint jó ideig nem csökken, ezért újabb szivattyúkat kértek a helyszínre. A beavatkozás ideje alatt a kórházban a betegellátás folyamatos volt.

Kivitelezési munkálatok miatt több helyen is felásták a II. kerületi Len utcát és Pinceszer utcát összekötő utat. Itt az egyik épület előtt péntek délelőtt beszakadt a járda. A katasztrófavédelem közlése szerint a környező épületekben több mozgássérült is lakik, akik így nem tudták elhagyni a házukat. Lakosságvédelmi intézkedésekre nem volt szükség, a helyszínre ment a katasztrófavédelmi megbízott is. Senki sem sérült meg.

Láthatóan a 4-es metró sem úszta meg szárazon:

Hír24/Berecz Valter

Kráter Csepelen

Eltörött vagy elrepedt szennyvízcsatorna lehetett az oka, hogy több méteres körzetben és több méter mélyen beszakadt a csepeli Zrínyi utca aszfaltburkolata. A szakemberek és a rendőrség már a helyszínen van, a hiba elhárítása azonban napokig is eltarthat – értesült a Csepel.info.Csak a szerencsén múlhatott, hogy az egyébként viszonylag forgalmas mellékúton nem szakadt be egyetlen kocsi sem.

A fővároson kívül is folyamatosan dolgoznak a tűzoltók

A fővároson kívül is gondokat okoz az eső. Székesfehérváron, az Árvai utcát ötven méter hosszan öntötte el a víz. A helyszínre riasztott székesfehérvári tűzoltók a csatornába szivattyúzták a vizet. A Komárom-Esztergom megyei Bakonybánkon pedig csaknem félméteres víz állt két ház előtt, homokzsákokkal védekeznek.

A rendőrség körültekintést és fokozott óvatosságot kér a sofőröktől Komárom-Esztergom megyében. A térségben lehullott csapadék miatt vízátfolyások vannak a 11. számú főúton, Esztergom külterületén. A rendőrség azt tanácsolja az autósoknak, hogy tartsanak nagyobb követési távolságot, a jármű sebességét a mindenkori út- és látási viszonyoknak megfelelően válasszák meg és használják a járművek tompított fényszóróit lakott területen belül is. A kijelölt gyalogos átkelőhelyeket fokozott óvatossággal közelítsék meg, a közúton képződött nagyobb vízfelületeket kerüljék ki.

Reggel nyolc óra után leszakadt az ég Pest megyében, alig több mint egy óra leforgása alatt több mint harminc helyre riasztották a tűzoltókat. A legtöbb bejelentés Érdről érkezett, épületekbe, pincékbe tört be a víz. Az Alispán utcában egy 400 négyzetméteres területen 20 centiméternyi víz állt, a vízelvezető rendszer ugyanis eldugult. A Hársfa utcában ideiglenes árkot kellett ásni, hogy elvezessék a házba betörő vizet. Kiskunlacházán az Ifjúság utca egyik épületének pincéjébe folyt be a víz, Bugyiban a sok esőtől ledőlt egy tanya kéménye és beszakította a tetőt, Szigetszentmiklóson a Széchenyi utcában egy ház konyhájába tört be a víz. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak, amint felszámolnak egy káreseményt, máris vonulnak egy újabb esethez.

A vasúti közlekedés sem volt zökkenőmentes, műszaki hiba és az esőzés is késéseket okozott a Budapest-Székeférvár-Nagykanizsa vasútvonalon. Hajnalban a Siófokról Székesfehérvárra közlekedő vonat mozdonyának áramszedője eltört és leszakította a felsővezetéket. Nagyrécse és Zalaszentjakab között pedig az esővíz a váltók és a sínek teteje fölött hömpölygött. A Budapest-Székeférvár-Nagykanizsa vasútvonalon Lepsény és Balatonszemes, valamint Nagykanizsa és Balatonszentgyörgy között vonatpótló autóbuszok vitték az utasokat. A két szakaszon 60-80 perces késésre lehetett számítani.

Eseménydús éjszaka

A nagy esőzéssel, illetve viharokkal összefüggésben csak az éjszaka országszerte mintegy 60 esethez riasztották a tűzoltókat. Több jármű is elakadt a lehullott jelentős mennyiségű csapadék miatt az úton álló magas vízben – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A korábban a víz által borított út ismét járható Nagybakónak és Kisrécse felé, a közútkezelő feloldotta a hajnali áradás miatti útlezárásokat, napközben azonban várhatóan le kell zárni a 74-es főutat.

Az Időkép előrejelzése szerint pénteken is csapadékos időnk lesz. Esőre, záporokra, zivatarokra nyugaton és a középső területeken lehet számítani. Helyenként jelentős mennyiségű eső eshet. Később északkelet felé tolódik a csapadékmező.

Több járásban is sárga riasztás van érvényben a rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű, 25-30 mm-t meghaladó csapadék miatt az ország északi-nyugati és középső részén. Éjfélig Nógrádra és Komárom-Esztergomra adott ki az OMSZ másodfokú, azaz narancssárga figyelmeztetést az eső miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik