Belföld

Újabb ok a bontás mellett – 450 millió lenne a felújítás

A Vásárhely24 megírta, hamarosan elbonthatják a volt Kossuthot. Megkérdeztük az önkormányzatot is.

A Kossuthról indított előző írásunkat ITT olvashatják.

A hivatal tájékoztatásából kiderült, az elmúlt időszakban több lakossági fórumon is felmerült, hogy a volt Kossuth Zsuzsanna Szakközépiskola épülete mára a város szégyenfoltjává vált. Sűrűn lakott és forgalmas területen helyezkedik el, és bár az önkormányzat a területet gondozza, az iskolaépületen már kiütköztek az elhasználódás, a leromlás jegyei – mondta Göbl Vilmos sajtóreferens.

Az iskolaépület több éve üresen áll. A tantestület kereste meg az önkormányzatot, hogy az oktatási rendszer átszervezése során másik épületbe szeretnének költözni, mert a folyamatos beázások rengeteg bosszúságot okoznak, az emiatt nyirkos levegő és az iskola építészeti adottságaiból, technológiájából következően rossz hőmegtartó képessége és gyenge fűtési rendszere miatt a hidegebb évszakokban egyre magasabb volt a meghűléses, megfázásos megbetegedések száma. Egy időben még az is felröppent, hogy az épület azbesztet tartalmaz, ezt azonban a műszaki felmérések nem erősítették meg. A város támogatta az oktatói kart és az iskola a frissen felújított árpád utcai intézménybe költözött.

 (garázsban őrzik még a régi névtáblát – olvasónk fotója)

A Vásárhely24 úgy tudja légúti megbetegedések és az ott dolgozók körében tapasztalt, átlagosnál magasabb arányú daganatos megbetegedések miatt egy átfogó orvosi tanulmány is készült, ez azonban sem az azbeszt egyértelmű jelenlétét, sem az általa kiváltott betegség okokat nem igazolta. Az azbeszt elsősorban légúti daganatok kialakulásában felelős, ám az iskolával összefüggésben a megbetegedések ennél, a legtöbb esetben eltérőek voltak.

A volt Kossuth épületének szerkezete már a kezdetektől sok problémát vetett fel. A tartóoszlopok és a gerendák több ponton eltávolodtak egymástól. Veszélyessé vált, hogy a tető megroggyan, ezért szerkezeti javításra már a 80-as években sort kellett keríteni. Az egyik legnagyobb problémát a födém okozta, amely a mintegy 200 darab kis tetőablak és a lapos tető szigetelése miatt szinte folyamatosan több helyen is beázott. Az elöregedő anyagok cseréjét az épületszerkezet romlása csak tovább nehezítette.

(nem túl régen még a tetőn is lehetett énekelni – forrás:youtube)

A vásárhelyi önkormányzat tanulmánya alapján a sajtóreferens elmondta, a műszaki szakértői felmérések szerint a felújítás során az épület egyes részeit szinte teljesen ki kellene cserélni. Ilyen például a tető, amely önmagában meghaladná a 100 millió forintos költséget, a villamoshálózat és az épületgépészet, amelyek a beázások és az elhasználódás miatt romlottak meg és 80-80 millió forintos költséget igényelnek. Természetesen a nyílászárók, ajtók jelentős része is cserére szorul, ahogyan az épület belső burkolata is, a 400-450 millió forintos felújítással azonban még a legfontosabbat nem is érintettük: az épület szerkezetét, amely felett eljárt az idő és folyamatos problémaforrást jelent, ami további költségeket emésztene fel – mondta el Göbl Vilmos.

A sajtóreferens hozzátette, az épület hasznosításáról még nem döntött a testület, azonban a felújítás, valamint a szerkezet elhasználódásából adódó folyamatos költségek miatt kétséges, hogy érdemes-e belefogni.

(volt osztályok így emlékeznek az ott töltött évekre – olvasónktól – forrás : youtube)

A Vásárhely24 úgy tudja, az épület sorsa ezzel lényegében eldőlt, az önkormányzat mint ahogy a felújításra, a bontásra is kért már árajánlatot. Ami még kérdés, mi legyen a helyén, az üres területet tudják e értékesíteni, esetleg mit látnának szívesen a mélyen fekvő részen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik