Belföld

Két Magyarország: kánikula kontra felhőszakadás

Vasárnap nyugaton egyre többhelyen lehet intenzív csapadék, viharos szél és jégeső. Keleten közben tombol a nyár.

Éjszaka néhol párássá válik a levegő, foltokban köd képződhet. Az  Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzésében hat keleti megye kivételével a várható heves zivatarok és a  felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki vasárnapra. Az ország nyugati és középső megyéiben kell számítani felhőszakadásra.

Az előrejelzés szerint Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyében, illetve a fővárosban lehetnek olyan heves zivatarok, amelyeket károkozó szél, illetve jégeső kísérhet. Egy-egy felhőszakadás idején  akár 30 milliméternél is több eső hullhat. Közben a Tiszántúlon derült lesz az idő, a többórás napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből főként a délutáni, esti órákban helyi záporok, zivatarok alakulhatnak ki.

A legalacsonyabb hőmérséklet 14-20, a legmagasabb 28-33 Celsius-fok között várható.

Vasárnap estig a Kárpát-medence fölé szárazabb, kissé melegebb levegő áramlik. Sok lesz a napsütés, de gomolyfelhők képződnek, amelyekből a Tiszántúlt kivéve kialakulhatnak helyi záporok, zivatarok. A déli szél helyenként megélénkülhet, csak zivatarok környékén lehet átmenetileg erős vagy viharos széllökés. Front nincs a közelünkben, de a több fokos melegedés a légkör magasabb szintjein azoknál, akik érzékenyek az időjárás-változásokra fejfájást okozhat. Náluk teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás is lehet, de akár ingerlékenyebbekké is válhatunk. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) jelentése szerint az ismétlődő záporok, zivatarok valamelyest lassítják a parlagfű pollenkoncentrációjának emelkedését, az a hétvégén ugyanakkor már többfelé elérheti a magas szintet.

Külföldre utazóknak!  

Európa időjárásában továbbra sincs változás; a Brit-szigetek térségében ciklon örvénylik, emiatt Nyugat-Európa nagyobb részén felhős az idő, és több helyen fordul elő eső, zápor, zivatar. Másutt ugyanakkor helyi hatások vagy leszálló légmozgások alakítják az időjárást, a délutáni gomolyfelhő-képződésből csak helyenként alakul ki zápor, zivatar. Amíg a legmagasabb nappali hőmérséklet az Északi-tenger mentén fekvő területeken és Norvégiában 20 fok körül alakul, addig máshol akár több fokkal is melegebb van az ilyenkor megszokottnál. A Kola-félszigeten például 29, Németországban 27 fokig is felmelegszik délutánra a levegő.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik