Pénzügy

Egyre több a növényvédő szer a kenyérben

A pékáruk kétharmadánál mutatta ki a szennyezettséget egy brit kutatás.

A brit kormány megbízásából készült az a felmérés (Defra Expert Committee on Pesticide Residues in Food (PRiF) amelyben több mint 2000 kenyérmintát vizsgáltak 2000-től 2013-ig – adta hírül a Pénzcentrum.hu. A hosszan tartó vizsgálat ijesztő folyamatra hívja fel a figyelmet.

Olcsóságukkal csábítanak

Egyre rosszabb a helyzet?

A kutatás szerint ugyanis míg 2001-ben a kenyértermékek még csak 28 százalékában találtak növényvédő szer maradványanyagokat, addig tavaly már 63 százalékukban. Ráadásul a minták 17 százalékánál többféle növényvédő szert is kimutattak.

A vizsgálódó tudósok szerint azonban a növekedés önmagában nem ad okot aggodalomra. Inkább azt jelenti, hogy egyre jobb műszerekkel tesztelik a mintákat, és emiatt már kisebb növényvédőszer-tartalmat is képesek mutatni. Szerintük ugyanis az emberi egészségre nincs káros hatása a kenyerekben található növényvédő szereknek.

Mégis káros?

Az élelmiszerek kémiai maradványoktól való megtisztításáért dolgozó szervezet (a Pesticide Action Network (Pan) szerint viszont ezek az anyagok mégscsak károsak, egészen kis mennyiségben is. Bár azt is hozzátetették, ahhoz, hogy biztosan megállapíthassanak efféle káros hatásokat, további vizsgálatokra lenne szükség.

 

A szervezet állítja, nem az a céljuk, hogy ezentúl senki ne fogyasszon kenyeret, mert veszélyesnek mondható, hanem a tájékoztatás. Szóvivőjük véleményes szerint azonban akaratunk ellenére mérgeznek bennünket, méghozzá a termesztők, a kereskedők és a hatósági szervek tudtával. Pedig nekik az lenne a feladatuk, hogy biztosítsanak minket arról, hogy amit megeszünk, biztonságos – írta a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik