Pénzügy

Búcsú a 200 forintos kenyértől?

Dóra Melinda Tünde

2014. 04. 12. 09:00

Az ukrán válság miatt emelkedni kezdtek a gabonaárak.

Korábban a témában:

A kenyér ára összetett: az egy kilóra eső 2-300 forintos fogyasztói árban benne van a pékek bére, a kemencék által fogyasztott áram, a gabona lisztté őrlésének költsége, a helységbérlet, a benzin, a könyvelő – és persze a gabona ára.

Most úgy tűnik, pont ez utóbbi költség ugorhat meg jelentősen: csak idén eddig 11 százalékkal drágult a búza ára a világ nyersanyagtőzsdéin a Bloomberg adatai szerint. 2008 óta nem drágult ilyen gyorsan a gabona tavasszal.

Bő a termés, de ez kevés

A drágulás hátterében ezúttal nem a rossz termés vagy a kevés felhalmozott búzatartalék áll. Tavaly rekordtermés volt, s így 22 százalékot esett a búza ára. S úgy tűnik, a júniussal záródó búzatermesztési szezon még erre is rálicitálhat, ha nem üt be az aszály.

Ukrán fennakadás

Ám ez is kevés lesz ahhoz, hogy az ukrán szállítmányok körül várható problémák miatt megcsappanó globális készlet miatti várható drágulást ellensúlyozza a Bloomberg szerint. Ezzel számolnak a magyar gazdák is, mint az Agrárszektor.hu cikkéből kiderül. Eszerint idén 50 ezer forint körüli tonnánkénti felvásárlási árral számolnak, ami körülbelül 25 százalékos drágulás a tavalyi árakhoz képest.

Aszálypara

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke az MTI-nek hozzáfűzte, hogy a várható termést az is befolyásolja, lesz-e aszály, amitől tartanak. Eddig ugyanis 100 milliméternyi csapadék hiányzik a földekről az optimális vízfeltöltöttséghez, de van olyan országrész is, ahol már 200 milliméternyiről beszélnek a termelők.

Mennyibe kerülhet majd a kenyér?

Ha a gabona ára valóban negyedével megugrik, akkor az a kenyér és sok feldolgozott élelmiszer árában is megmutatkozhat. Valószínűtlen azonban, hogy a kenyér újra 300 forint fölé dráguljon – ehhez az energiának és a benzinnek is jelentősen kellene drágulnia.

Akármennyivel is drágul, eltarthat egy ideig, míg érezzük az árváltozást vásárlás közben: az első újbúzából készült kenyereket július-augusztus környékén sütik a pékek.

 

 

 

 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Kijini Primary School students learn to float, swim and perform rescues on Tuesday, October 25, 2016 in the Indian Ocean off of Mnyuni, Zanzibar.
—
Daily life in the Zanzibar Archipelago centers around the sea, yet the majority of girls who inhabit the islands never acquire even the most fundamental swimming skills. Conservative Islamic culture and the absence of modest swimwear have compelled community leaders to discourage girls from swimming. Until now.

For the past few years, the Panje Project has made it possible for local women and girls to get into the water, not only teaching them swimming skills but aquatic safety and drowning prevention techniques. The group has empowered its students to teach others, creating a sustainable cycle. Students are also provided full-length swimsuits, so that they can enter the water without compromising their cultural and religious beliefs.

While the wearing of full-length swimsuits may be seen as subjugation, donning one in order to learn a vital life skill, which has long been and would otherwise be forbidden, is an important first step toward emancipation. Education — whether it be in or out of the water — serves as a springboard providing women and girls the empowerment and tools with which to claim their rights and challenge existing barriers.

The rate of drowning on the African continent is the highest in the world. Still, many community leaders have yet to warm up to the idea of women and girls learning to swim. The swimming lessons challenge a patriarchal system that discourages women from pursuing things other than domestic tasks. It is this tension of the freedom one feels in and under water juxtaposed with the limitations imposed upon Zanzibari women that is at the heart of this series.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.