Pénzügy

Búcsú a 200 forintos kenyértől?

Az ukrán válság miatt emelkedni kezdtek a gabonaárak.

A kenyér ára összetett: az egy kilóra eső 2-300 forintos fogyasztói árban benne van a pékek bére, a kemencék által fogyasztott áram, a gabona lisztté őrlésének költsége, a helységbérlet, a benzin, a könyvelő – és persze a gabona ára.

Most úgy tűnik, pont ez utóbbi költség ugorhat meg jelentősen: csak idén eddig 11 százalékkal drágult a búza ára a világ nyersanyagtőzsdéin a Bloomberg adatai szerint. 2008 óta nem drágult ilyen gyorsan a gabona tavasszal.

Bő a termés, de ez kevés

A drágulás hátterében ezúttal nem a rossz termés vagy a kevés felhalmozott búzatartalék áll. Tavaly rekordtermés volt, s így 22 százalékot esett a búza ára. S úgy tűnik, a júniussal záródó búzatermesztési szezon még erre is rálicitálhat, ha nem üt be az aszály.

Ukrán fennakadás

Ám ez is kevés lesz ahhoz, hogy az ukrán szállítmányok körül várható problémák miatt megcsappanó globális készlet miatti várható drágulást ellensúlyozza a Bloomberg szerint. Ezzel számolnak a magyar gazdák is, mint az Agrárszektor.hu cikkéből kiderül. Eszerint idén 50 ezer forint körüli tonnánkénti felvásárlási árral számolnak, ami körülbelül 25 százalékos drágulás a tavalyi árakhoz képest.

Aszálypara

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke az MTI-nek hozzáfűzte, hogy a várható termést az is befolyásolja, lesz-e aszály, amitől tartanak. Eddig ugyanis 100 milliméternyi csapadék hiányzik a földekről az optimális vízfeltöltöttséghez, de van olyan országrész is, ahol már 200 milliméternyiről beszélnek a termelők.

Mennyibe kerülhet majd a kenyér?

Ha a gabona ára valóban negyedével megugrik, akkor az a kenyér és sok feldolgozott élelmiszer árában is megmutatkozhat. Valószínűtlen azonban, hogy a kenyér újra 300 forint fölé dráguljon – ehhez az energiának és a benzinnek is jelentősen kellene drágulnia.

Akármennyivel is drágul, eltarthat egy ideig, míg érezzük az árváltozást vásárlás közben: az első újbúzából készült kenyereket július-augusztus környékén sütik a pékek.

 

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik