Belföld

Ez Orbánék „legsötétebb üzlete”

Ujhelyi István Brüsszeltől kér tájékoztatást a paksi bővítésről.

Írásbeli kérdést nyújt be az Európai Bizottsághoz (EB) a szocialista párt európai parlamenti képviselője a paksi bővítésről. Ujhelyi István egyebek között arra vár konkrét választ, hogy a kormány mikor, miről tájékoztatta az európai intézményeket, mivel indokolta az orosz hitelfelvételt és – az egyébként uniós szabályokba ütköző – finanszírozási konstrukciót.

Az MSZP politikusa tájékoztatást kér arról, hogy az EB miként fogja vizsgálni a paksi beruházás versenytorzító hatását a nukleáris ipar területén, ami szintén uniós előírásba ütközik. Arra is választ vár, hogy mikor, miként vizsgálják a paksi atomhulladék tervezett elszállítását, milyen garanciákat kérnek a magyar féltől a nukleáris biztonságra, az ezzel kapcsolatos uniós szabályok betartására vonatkozóan.

Ujhelyi azt is kéri, hogy az EB őt és az európai szocialisták frakcióját is folyamatosan tájékoztassa a paksi beruházás vizsgálatának fejleményeiről. „A paksi beruházás a jelenlegi magyar kormány egyik legsötétebb üzlete. Orbán Viktor és kormánya úgy kötött meg egy, az ország állampolgárait évtizedekre eladósító megállapodást, hogy annak valós, szakmai és európai előkészítése nem történt meg, annak pontos részletei továbbra sem ismertek” – fogalmazott Ujhelyi. Az EP-képviselő kötelességének tartja, hogy a magyar választók pontos, valós információkkal rendelkezzenek a sorsukat érintő és befolyásoló kérdésekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik