Gazdaság

Heves felméréscsata dúl Paks miatt

Az egyik kutatás szerint a magyarok kétharmada nem akar orosz hitelből atomerőművet. A másik szerint többségük támogatja a bővítést. Ha önt egyik felmérésben sem kérdezték meg, szavazzon, mit szeretne!

A kormány Putyint választja saját népével szemben – ezzel a felütéssel kezdi az Együtt-PM sajtóközleményét, amelyben tudatja, hogy a Greenpeace megbízásából készült kutatás szerint a magyarok kétharmada nem akar orosz hitelből, orosz nagyvállalatok bevonásával épülő atomerőművet. Ezzel szemben 87 százalékuk azt szeretné, hogy csak tiszta (értsd: megújuló) forrásból származó energiát használjunk.

Az MVM-csoport legfrissebb közvélemény-kutatása viszont azt hozta ki (ahogy hangsúlyozták: megint, mint már évek óta mindig), hogy a magyar állampolgárok többsége támogatja a Paksi Atomerőmű bővítését. Tisztára mintha két Magyarország lenne…

Paks II.

Orbán az emberekkel szemben

Az Együtt-PM szerint az Orbán-kormányt továbbra sem érdekli, hogy mit akar a magyar lakosság, ezért pont az ellenkezőjét csinálja. Pedig a pártnak az a véleménye, hogy ebben az esetben (is) a magyar embereknek van igazuk. Mármint amikor nemet mondanak az orosz pénzből épülő atomerőműre.

A kutatást, amelyből a fenti adatok származnak, a visegrádi négyek országaiban végezték el a Greenpeace megbízásából. A felmérésből többek között az is kiderült: a V4-országok lakosságának 86 százaléka kötelezővé tenné az Európai Unió országaiban a megújuló energiaforrások arányának növelését, a magyar válaszadók között pedig ez az arány még magasabb, több mint 90 százalék. Az összes megkérdezett 85 százaléka emellett az energiapazarlás csökkentésére is kötelezné a tagállamokat.

Ha tetszik, ha nem

A Paksi Atomerőmű bővítését egészen pontosan a magyarok 59 százaléka ellenzi a jelenlegi konstrukcióban (orosz reaktor, orosz hitel, orosz fűtőanyag, oroszországi hulladékkezelés), és csupán 6 százalék az, aki kifejezetten pártolja ezt a beruházást.

Ezek a alapján a párt úgy látja, Orbán Viktort és kormányát egyáltalán nem érdekli, hogy mit akarnak annak az országnak a polgárai, amelytől a fizetésüket kapják: ők atomerőművet akarnak építeni, ha tetszik ez a magyaroknak, ha nem. Az Együtt-PM szerint Magyarországnak nem egy akarnok kormányra és egy jellegzetesen múlt századi, szovjet típusú mamutberuházásra, hanem a megújuló energiaforrások kihasználására, az energiafüggőség csökkentésére, tiszta és biztonságos energiára van szüksége. Ha a kormány mást akar, akkor biztosan nem az állampolgárokat kell lecserélni.

Paks nélkül

A magyarok többsége támogatja a Paksi Atomerőmű bővítését

Az MVM Csoport legfrissebb közvélemény-kutatása viszont azt mutatta ki, hogy a magyar állampolgárok többsége támogatja a Paksi Atomerőmű bővítését. A kutatási eredmények évek óta a bővítést pártolók többségét mutatják ki – tették hozzá.

A TNS Hoffmann az MVM Csoport számára 2014. április 30-a és május 14-e között, 1004 fős, a 15 évesnél idősebb lakosságra reprezentatív minta személyes megkérdezésével végzett közvélemény-kutatása szerint leginkább a villamosenergia árának megfizethető szinten tartását és az ország energiafüggőségének csökkenését tartják a megkérdezettek a Paksi Atomerőmű-bővítés előnyének.

A kutatás azt is kiemeli, hogy az új atomerőművi blokkok létesítése kedvezően hat a szén-dioxid-kibocsátásmentes energiatermelésre és gazdaságélénkítő hatása is jelentős. A túlnyomó többség ugyanakkor nem támogatná a Paksi Atomerőmű esetleges magánkézbe adását.

Egy korábbi felmérés szerint

Az övék nem gömbölyű!

Az MVM arra is kitér, hogy mindezek az adatok (mármint az ő adataik) cáfolják a Greenpeace 500 fővel elvégzett online kutatásának eredményeit. A jelentős eltérés az MVM szerint vélhetően a módszertani különbségekből adódik, hiszen a TNS Hoffmann nagyobb mintavétel mellett személyes megkérdezés alapján végezte a felmérést. Ezzel szemben egy online kutatás eleve torzításra ad lehetőséget – jegyezték meg.

És végezetül leszögezték: a lakosság háromnegyede (74 százaléka) ért egyet azzal, hogy Magyarországon működik atomerőmű. A legutolsó felmérés alapján a Paksi Atomerőmű bővítését a magyar lakosság 58 százaléka kifejezetten támogatja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik