Belföld

Tovább élünk, mint tíz éve

Egy magyar nő 79, egy férfi 71 éves élettartamra számíthat, két és fél évvel hosszabbra, mint ezelőtt tíz évvel – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A magyarok életkilátásainak javulása megegyezik az Európai Uniós átlaggal. Egy évvel hosszabb életre számíthatunk, mint a lettek vagy a litvánok, de hét évvel el vagyunk maradva a spanyoloktól, akik a legtovább élnek.

A gyerekeknek viszont egyre több egészségi problémával kell szembenézniük. Az elmúlt tíz évben két és félszeresére nőtt az asztma, kétszeresére a cukorbetegség gyakorisága körükben. A magas vérnyomás, gerincferdülés, rosszindulatú daganat és vérszegénység is több gyereket sújt. Gyümölcsöt csak harmaduk eszik minden nap, 15 százalékuk túlsúlyos és minden második gyerek üres hassal indul iskolába.

Mint mindenhol, így Magyarországon is a helytelen táplálkozás, a mozgáshiány és a dohányzás a korai halálozás fő okozója. Magyarországon a munkahelyi stressz is jelentősen növekedett 2006 óta. Az egészségügyet pénzhiány és leterheltség sújtja, más országokhoz képest keveset fordítunk egészségügyre. A kórházi ágyak száma magas, de felszereltség tekintetében minden ország lehagy bennünket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik