Belföld

Mellár Tamás: Álmodni sem lehet valódi növekedésről

A KSH korábbi elnöke a 168 Órának azt mondta, mára kiderült, a hazai politikai elit képtelen hatékonyan működtetni a piacgazdaságot és a demokráciát.

A KSH korábbi elnöke szerint a statisztikai adatok alapján a szocializmusban hatékonyabb volt a gazdaság, mint ahogy a rendszerváltás óta teljesít. A baloldalisággal nagyon nem vádolható Mellár Tamás szerint a számok egyértelműen mutatják, a gazdaság jobban teljesített a hatvanas évektől a rendszerváltásig, mint az azt követő évtizedekben. A magyar politikai elit képtelen megfelelően működtetni az egyébként hatékony piacgazdaságot és vele a demokráciát. “Szlovákia és Lengyelország mögülünk indult, és már jóval előttünk jár, mert mindkettő tudott élni a rendszerváltás adta lehetőségekkel. Magyarország valahol utat tévesztett”.

A professzor elismeri, a gazdasági növekedés rövid távon akár három százalék fölé is emelkedhet, „hisz a kormány a rezsicsökkentéssel, a tervezettnél nagyobb nyugdíjemeléssel, a mesterségesen alacsonyan tartott jegybanki alapkamattal vagy a növekedésre adott alacsony kamatozású kölcsönnel élénkítette a gazdaságot. De ennek a későbbiekben nagyon súlyos egyensúlyromlás lesz a következménye”. A foglalkoztatás valójában nem bővül, csak a közmunkások húzzák fel a statisztikát. „Nincs technikai, technológiai fejlesztés, emiatt álmodni sem lehet valódi növekedésről.”

Mellár Tamás arra is figyelmeztet az interjúban, hogy minden ország felpumpálhatja magát, „mint a béka, de aztán kipukkad”. A magyar gazdaság fenntartható növekedése hosszú távon egy százaléknál nem több. Erre képes, mert nincs beruházás, mert menekül a tőke. Az alacsony jegybanki alapkamat sem tartható, az MNB inflációs célja továbbra is három százalék. A történelmi mélységekbe csökkenő kamatláb nem ösztönöz megtakarításokra. Az állampapírok őrzik az értéküket, de a magasabb kamatot nem a piac biztosítja, hanem az állampolgárok adója, “tehát a mi pénzünkből fizet az állam. Vagyis becsapjuk magunkat, pontosabban becsapnak bennünket”. További részletek a 168 Óra legfrissebb számában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik