Belföld

Lázárnak fájt karakter-öngyilkossága

Az Együtt-PM politikusa ezzel magyarázza az Origo főszerkesztőjének menesztését. A sajtószabadság jelenlegi állapotában életszerűnek tartja a kirúgatást.

Az ellenzéki politikus szerint az Origo volt főszerkesztője melletti tüntetés jelzi, hogy vannak még az országban, akiknek fontos a sajtószabadság. Karácsony Gergely az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, politikai nyomásra rúghatták ki Sáling Gergőt. Az az életszerű, hogy miután a portál fontos pontra tapintott Lázár Jánossal kapcsolatban, felhívták őket, „figyelj, rúgjátok ki ezt a csávót”. A miniszterjelölt azt érezte, a vadászós történettel és az utazással egy karakter-öngyilkosságot követett el. Ez fájhatott neki – tette hozzá az ellenzéki politikus.

Az Együtt-PM elnökségi tagja nagyon fontosnak nevezte, hogy a sajtó szereplői szolidárisak egymással. A médiumok reagálásán is múlik ugyanis, meddig megy el a Fidesz a sajtószabadság felszámolásában. A kormánypárt azokat, akik még talpon tudtak maradni, most egy brutális adóval akarják ellehetetleníteni. Az újabb kétharmad után ugyanis a Fidesz úgy érezhette: még feljebb kapcsolhat a hatalom központosításában.

Karácsony megszólalása után kedd éjjel Lázár János az MTI-nek azt mondta: arra kéri az Origo volt főszerkesztőjét – akivel emlékezete szerint sohasem beszélt, sohasem találkozott -, mondja el a nyilvánosság előtt, mikor, kire és hogyan gyakorolt nyomást az államtitkár azért, hogy őt leváltsa. „Ha viszont nem tud ilyet mondani, bizonyítani és tisztességes, becsületes ember, akkor határozottan cáfolja meg ezeket a híreszteléseket.”

Előzőleg Sáling Gergő nem erősítette meg, de nem is cáfolta a Hír24 híradójának kérdésére azt, hogy politikai okok miatt váltották le. Később a Válasz.hu-nak pedig azt mondta, éppen origós szerződése miatt nem beszélhet arról, hogy politikai nyomásra kellett-e távoznia. Az Origo közleményt adott ki, amely szerint nem politikai okból váltak meg Sáling Gergőtől. A kiadó indoklását azonban a szerkesztőség tagjai sem fogadták el. Az origós újságírók tiltakoztak a főszerkesztő menesztése miatt, „mivel a szerkesztőség életét, a lap irányvonalát befolyásoló döntésnél, illetve az új főszerkesztő kiválasztásánál a szerkesztőség véleményét nem vették figyelembe”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik