Belföld

Lázár magyarázatot vár az Origo kirúgott főszerkesztőjétől

Lázár János arra kéri Sáling Gergőt, az Origo volt főszerkesztőjét, hogy határozottan nyilatkozzon arról, az államtitkár hogyan gyakorolt nyomást munkaadójára. Sáling a Válasz.hu-nak elmondta, hogy origós szerződése nem teszi lehetővé, hogy beszéljen.

Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár kedd éjjel az MTI-nek azt mondta: „Kérem az Origo távozó főszerkesztőjétől – akivel emlékezetem szerint sohasem beszéltem, sohasem találkoztam – hogy mondja el a nyilvánosság előtt, mikor, kire és hogyan gyakoroltam nyomást annak érdekében, hogy őt leváltsa. Ha viszont nem tud ilyet mondani, bizonyítani és tisztességes, becsületes ember, akkor határozottan cáfolja meg ezeket a híreszteléseket.”

Hétfőn este kiderült, hogy váratlanul távoznia kell az Origo főszerkesztőjének. Sajtóértesülések szerint politikai nyomás miatt kellett mennie Sálingnak, a végső ok pedig az volt, hogy a portál cikket közölt arról, hogy Lázár János és munkatársa Londonban luxusszállodában szállt meg, hét nap alatt kétmilliós szállásköltséget összehozva.

Az Origo Zrt. szerint a változó médiafogyasztási szokásokhoz alkalmazkodva átszervezik a tartalomelőállítást, emiatt neveztek ki új főszerkesztőt. A portál szerkesztősége viszont azt nyilatkozta, hogy nem értenek egyet Sáling leváltásával és azzal, hogy a döntésnél nem vették figyelembe véleményüket, így nem látják biztosítottnak, hogy folytassák munkájukat. A Kettős Mérce blog tegnap szimpátiatüntetést szervezett, a tiltakozók az Origo Dob utcai székházától a lezárt Teréz körúton keresztül a Kossuth térre vonultak.

Sáling Gergő a Válasz.hu-nak tegnap elmondta, hogy nem saját elhatározásból kellett távoznia. Origós szerződése nem teszi lehetővé, és nem is szeretné elmondani, hogy politikai nyomásra kellett-e távoznia. Még nem tudja, hogy hol fog elhelyezkedni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik