Belföld

Megszólalt az Origo kirúgott főszerkesztője

Nem erősítette meg, de nem is cáfolta a Hír24 híradójának kérdésére Sáling Gergő azt, hogy politikai okok miatt váltották le. Úgy tudjuk, a szerkesztőség tagjai is tiltakoznak.

Szimpátiatüntetés Sáling mellett

A Kettős Mérce blog felhívására szimpátiatüntetés szerveződik a Facebookon, eddig ezren jelezték, hogy részt vesznek a 17 órakor kezdődő rendezvényen. A tiltakozók az Origo Dob utcai székházánál gyülekeznek 17 órakor, onnan fél hatkor a Parlamenthez indulnak. Beszédekkel, jelszavakkal nem készülnek – a cél az, hogy megmutassák, hogy léteznek és kiállnak az Origo munkatársai, valamint a Norvég Civil Alap kapcsán megtámadott civilszervezetek mellett.

Mint arról mi is beszámoltunk, az Origo Zrt. menesztette Sáling Gergő főszerkesztőt. Sajtóértesülések szerint az ügy hátterében kormányzati nyomás áll – a politikusokat zavarták a velük szemben kritikus cikkek.

A Népszabadság úgy értesült, hogy a kiadó ma reggel “minden résztvevő számára kínos, feszült” értekezleten jelentette be a főszerkesztőváltást. Az Origo közleményt adott ki, amiben kiállnak amellett, hogy nem politikai okból váltak meg Sáling Gergőtől. Arra hivatkoznak, hogy a tartalomelőállítást egységes irányítás alá akarják helyezni.

Úgy tudjuk, hogy a kiadó indoklását az Origo szerkesztőségének tagjai közül sem fogadják el sokan, kiállnak Sáling Gergő mellett. Értesüléseink szerint a főszerkesztő tegnap tudta meg, hogy ki fogják rúgni. Állítólag úgy érezte magát, mint egy orosz autós videó szereplője, aki rádudál az előtte haladóra, az kiszáll és rárúgja az ablakot. Tudomásunk szerint a szerkesztőség több tagja a felmondását írja és sztrájkba kezdtek.

Az utolsó csepp a pohárban, ami Sáling kirúgásához vezetett, a Lázár János hotelszámláiról szóló cikksorozat lehetett – az ezt jegyző Pethő András főszerkesztő-helyettes külföldön van, így még nem tudni, hogy ő marad-e a posztján.

UPDATE!

Az origós újságírók közleményt küldtek, amelyben tiltakoznak Sáling Gergő menesztése miatt:

“Az Origo szerkesztősége nem ért egyet Sáling Gergő főszerkesztő leváltásával, mivel a szerkesztőség életét, a lap irányvonalát befolyásoló döntésnél, illetve az új főszerkesztő kiválasztásánál a szerkesztőség véleményét nem vették figyelembe. A jelenlegi helyzetben az Origo szerkesztősége nem látja biztosítottnak, hogy az eddigi munkáját továbbra is folytassa.”

A Népszava egyébként úgy tudja, hogy aki az Origo stábjából délután részt vesz a kirúgott főszerkesztő, Sáling Gergő melletti szimpátiatüntetésen, annak másnap már be se kell mennie dolgozni. A lap információi szerint ez a ”jótanács” hangzott el szóban a szerkesztőségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik