Belföld

Júniusban talán elindul a Széll Kálmán tér felújítása

Ha egyetlen vesztes pályázó sem támadja meg a kivitelezői pályázat eredményét, sok évnyi halogatás után júniusban megkezdődhet az egykori Moszkva tér nagyszabású átalakítása – írja a Népszabadság.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) többszöri halasztás után idén januárban írta ki a kivitelezői tendert, majd az ajánlattételi határidőt a szélesebb árverseny érdekében március végére tolta ki. A pályázatra végül három ajánlat érkezett a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt.–WIS Holding Zrt. konzorciumtól, a Swietelsky–Strabag párostól, illetve a Hídépítő Zrt.-től. Utóbbi pályázatát azonban érvénytelennek nyilvánította a BKK, mivel a kért referencia hiánya miatt nem látta bizonyítottnak a cég alkalmasságát a feladatra – derül ki a Népszabadság cikkéből.

Az így versenyben maradt két ajánlat között több mint egymilliárd forint volt a különbség. A KÉSZ–WIS kettős 5,3 milliárdért, míg a Swietelsky–Strabag társulás 6,56 milliárdért végezte volna el a munkát. A BKK az olcsóbbat választotta, de nincs meggyőződve arról, hogy a vesztesek valamelyike nem fordul jogorvoslatért a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz. Ez azt jelentené, hogy a június elejére tervezett szerződéskötés bizonytalan időre tolódik.

Az Építész Stúdió Kft. és a Lépték-Terv Kft. győztes pályaműve a metró legyező formájú épületének toldalékoktól való megtisztítása mellett az üzemi funkcióknak a tér sarkára való kitolását, új mozgólépcső és lift építését, az autóbusz- és a villamosmegállók átalakítását, a közművek kiváltását, valamint az új megállók és vágányhálózat kialakítását is tartalmazta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik