Belföld

250 milliót kap a körzet

Az idei évben mintegy 250 millió forint értékben valósulnak meg korszerűsítések, felújítások és parkoló építések a Tóvárosi lakónegyedben.

A Széchenyi utat, Sóstót, Alsóvárost és az Őrhalmi szőlőket magában foglaló 5-ös számú körzetben, közel 250 millió forintot készülnek áldozni a felújításokra, építkezésekre. Mészáros Attila, a terület önkormányzati képviselője elmondta, hogy tavaly mintegy 70 millió forintot fordítottak erre.

A Sárkeresztúri út – Halom utca kereszteződésénél új, fedett buszváró épült, a mintegy 200 ezer forintos beruházás régi kívánsága volt. Két nagyobb útburkolat-felújítás és egy parkoló-építés is történt a Saára Gyula program keretében.
A Sárkeresztúri út megújult egy jelentős szakaszon, illetve a Széchenyi út a Horvát István út és a vasúti aluljáró közötti szakaszon. A Széchenyi 27-29. sz mellett a rendkívül szűk lehetőségek ellenére sikerült a parkolóhelyek számát bővíteni. A Hosszúsétatéri Óvodában 4 vizesblokkot újítottunk fel. Régi kérést teljesítve felújítottuk a Szőlő utcai keresztet és környékét – hangzott el.

A tavalyi év eredményei között szerepel a Széchenyi út 130. szám előtti vízelvezetés megoldása, a Hosszúsétatér 5-7-9 szám mögötti parkolóknál új kandeláberek kihelyezése, a Széchenyi út 39-43. sz előtti játszótér körbekerítése is.

Szerencsére sikerül megmenteni a Tóvárosi Bölcsődét is, az „utolsó órában” volt az épület – hangsúlyozta a képviselő. A Tóvárosi lakónegyedben számos helyen újítottak fel járdaszakaszokat, illetve a 62-64 számú házak között korlát kihelyezésével biztosították a biztonságos átkelést.

A 2014-es költségvetés az adósságkonszolidációnak és a megfelelő gazdálkodásnak köszönhetően az eddigi keret többszörösét, mintegy 250 millió forintot biztosít az 5. számú választókörzet fejlesztésére. Mészáros Attila elmondta, felújítások lesznek a Hosszúsétatéri II. számú Idősek Otthonában, ahol liftet építenek, az épület körül felújítják a járdát, a megsüllyedt aljzatot és újjáépítik a válaszfalakat. A Tóvárosi iskolában idén a főzőkonyha feletti tetőteraszt újítják fel, a város pedig költségvetésében biztosítja a tornaterem felújítására az önerőt.

A Saára Gyula program keretében idén gyalogos-átkelőhely létesül a Szárcsa utca elején a Temető utcánál, illetve a Csíkvári úton a Stadionnál lévő autóbusz-öblöknél. Felújítják az útburkolatot a Horvát István úton a Széchenyi út és a Jancsár utca közötti szakaszon. Burkolat-felújítás lesz a Hegyes és az Újkuti utcákban is.

A képviselő elmondta, hogy nagyobb felújítás kezdődik a Tóvárosi Iskola előtt. Az ABC mögött 10-12 férőhelyes parkolót alakítanak ki. A területen játszótér épül és fejlesztik a zöldövezetet. Mészáros Attila elmondta azt is, hogy a rendőrkapitánysággal közösen vizsgálták a napokban a forgalombiztonság növelésének lehetőségeit a Széchenyi úton. A buszöblöknél újabb gyalogos-átkelőhelyet létesítenek, a tervek idén elkészülnek és pénzügyi fedezet függvényében még idén megvalósulhat a kivitelezés is. Megvalósul a Hosszúsétatér 64. számú épület rehabilitációja és tovább bővül a térfigyelő kamerarendszer is.

A tervek szerint akadálymentesített lakásokat alakítunk ki, a költségvetésben erre a célra 80 millió forint szerepel. A Széchenyi úton több ponton, 4 darab térfigyelő kamerát helyezünk ki mintegy 4 millió forint értékben – emelte ki Mészáros Attila.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik