Belföld

Szarban a szocik, becsusszant az LMP

Ismét tarolt a Fidesz, második a Jobbik, az MSZP agyonverve, nyakán a DK és az Együtt-PM, plusz az LMP is becsusszant. A vasárnapi események percről percre.

 

0.11 Orbán napja ez a mai

Ne csodálkozzanak, lapozzák föl a naptárt. És tekerjenek le mai legelső posztunkig, 05.47.ig.

Ugye hogy hasonlít?

Soha ne feledjék: a toll marad!

Jojcakát.

 

23.55 Itt van Mesterházy! Lemond a párt elnöksége

“Rövidebb sajtónyilatkozatot ” ígér a pártelnök. Először is gratulál (ellentétben az országgyűlési választások utáni viselkedésével) a győztes Fidesznek.

Mesterházy is a „nemzeti érdek képviseletét” kéri a mandátumot nyert huszonegy magyartól, sajnálkozik az alacsony részvétel fölött, és „szomorúan veszi tudomásul” a választás eredményét. Ami „egészen biztosan leckét ad a szocialista pártnak… újabb elemzésre, stratégiára kötelez bennünket”.

„Konzekvenciákat is kell levonnunk”, így az elnök, s ez a konzekvencia nem más, mint hogy az MSZP országos elnöksége a szombati választmányon felajánlja lemondását.

Ha a grémium elfogadja ezt, akkor rendkívüli kongresszus következik, ami új vezérkart választ.

 

23.53 Hová tűnt Mesterházy?

Az összes pártelnök megszólalt, kivéve Mesterházy Attilát. (Vagy csak mi nem futottunk bele?)

 

23.49 Na, csekkoljuk csak…

…azt a 19.32-es hírt.

Akiben még van szufla, kisilabizálhatja, hogy hasonlóan 2009-hez, a mostani választásra is igaz: nincs erős összefüggés a választási részvétel és az EU iránti bizalom között.

 

23.43 Kíváncsi az egyes megyék adataira?

Fincsi térképünk van, csak kattintgatni kell. Elalvás előtt a legjobb móka.

 

23.36 Itt a komplett Brüsszeli magyar névsor

 

23.33 Gyurcsány: Ez a párt lesz az orbáni rendszer legádázabb ellenfele

„A semmiből alapítottunk pártot, egy olyat, ami kimondja, amit más csak körülír” – ez a születés zanzája Gyurcsány Ferenc ünnepi beszédében. „Ez a párt az orbáni rendszer legádázabb ellenfele lesz” – ez meg a jövő. „Ebben erősített meg bennünket ez a választás. És ezzel lezárult a megalapítás története.”

A pártelnök külön büszke arra, hogy néhány településen (konkrétan Budapesten) a Demokratikus Koalíció lett a demokratikus ellenzék legerősebb pártja”.

 

23.23 Bajnai: Fair küzdelem volt

A volt kormányfő elégedett az első önálló megmérettetés eredményével. Korszakváltást remél, új politizálást ígér, hogy majd “amikor összedől a fenntarthatatlan Orbán-rendszer, ne szélsőségek jöjjenek”.

Az Együtt-PM pártszövetségből párt lesz – ezt is ígéret.

 

23.19 Viháncol az LMP

Ha jól számoljuk, 185 szavazaton múlott az egyetlen LMP-s mandátum. Meszerics Tamás listavezető szerényen és röviden köszöni a köszönnivalót. Schiffer pártelnök is ujjong, van miért. Aztán azt mondja, ők nem pénzt, hanem konfettit szórnak, hiszen összesen négymillió forintot költöttek EP-kampányukra.

 

23.14 Vona: Ma sikerült végre megelőznünk az MSZP-t

Vona Gábor Magyarország második legnagyobb pártjaként köszönti a 14,68 százalékot szerző Jobbikot. Az alacsony részvételt annak tudja be, hogy a nép nem hisz az EU-nak. Állítja, a Jobbik is közös Európát akar, „ de nem olyat, mint ez a mostani”.

A nagy cél, az MSZP megelőzése viszont megvan. “Nem volt egyszerű. Mert ebben a választási kampányban példátlan, aljas támadásnak voltunk kitéve” (Kágébéla), de a Jobbikot nem lehetett megroppantani. Így, véli az elnök, “mi lettünk a Fidesz kihívói”, sokak utolsó mentsvára.

 

23.11 Himnusz

Tőkés László még énekel, de már mém.

 

23.06 Orbán a színpadon

Bár mértéktartás, szerénység és alázat jellemzi a Fidesz-KDNP-t, úgy általában, mondja a miniszterelnök, most, a választás éjszakáján ki kell mondani: „Győztünk, nagyon győztünk, sőt mi győztünk a legjobban.”

Dimenzióba helyeződik a mai nap: „Három a magyar igazság. Megvan a második is.”

A kormányfő úgy véli, a most megválasztott képviselők a magyarok előretolt helyőrsége, dolguk lesz, hogy Brüsszelben is védjék a magyarokat. Feladatuk, hogy őrizzék  a rezsicsökkentést, a magyar földet, a méltányos közteherviselést, harcoljanak minden magyarért. „Köszöntöm a harcba indulókat!” – ezek az ő szavai. És ezek is: „Soha ne feledjék, hogy Európa az otthonunk, de Magyarország a hazánk.”

 

23.04 Rögvest következnek a pártelnöki beszédek

 

23.01 Itt a nem hivatalos eredmény

Mégiscsak bejutott az LMP, paraszthajszálon múlott.

Részvételi arány: 28,992 százalék

Fidesz-KDNP 51,49 százalék, 12 mandátum

Jobbik 14,68 százalék, 3 mandátum

MSZP 10,92 százalék, 2 mandátum

DK 9,76 százalék, 2 mandátum

Együtt-PM 7,22, 1 mandátum

LMP 5,01 százalék, 1 mandátum

 

22.46 Ropja a DK

Tóth Richi írja:

A kihalt MSZP-székháztól pár saroknyira ünnepel a Demokratikus Koalíció – a politikusok visszafogottan, a szimpatizánsok már nem annyira. Szarvas Koppány Bendegúz, a párt ifjúsági szervezetének tagja már gyakorolja a tánclépéseket.

Kerék-Bárczy Szabolcs, aki ötödik a listán, valamint a párt elnökségének a tagja a Hír24 kérdésére elmondta, visszafogott az öröm, nincs végeredmény. “Abszolút bizakodóak vagyunk, az már nem kérdés, hogy benn vagyunk, az a kérdés, hogy mennyivel.” Az alacsony részvételnek nem örül, a sikert annak köszönhetik, hogy hitelesen politizálnak. Elmondja még, hogy egyelőre korai az őszi önkormányzati választásokkal kapcsolatos esélyeket latolgatni, de “nekünk demokratáknak nem szabad egymást bántani.”

 

22.27 Szájeri mosoly

Két bogyó közt dől a pálya.


Fotó: Benyó

 

22.21 Micsoda kupleráj

“Hogy a francba jöhet ki választási infó, ha egyszer este tizenegy előtt tilos ilyet tenni? Vagy már az apparát sem veszi komolyan ezt az egészet?” – ezt kérdeztük 21.03-as posztunkban.

Mire László Róbert a Political Capitaltól így válaszolt: “A szavazatszámláló bizottságok pártdelegáltjai küldik be a pártközpontba az adatokat, ahol azonnal összesítik őket. Onnan nyilván mindenki küldözgeti barátainak, ismerőseinek, esetleg újságíróknak. Két és fél órája bezártak a szavazóhelyiségek, az alacsony részvétel miatt valószínűleg már mindenhol végeztek a számlálással, legfeljebb ott lehet lemaradás, ahol sok a vitás szavazólap. Nyilvánosságra hozni tilos. A pártközpontba bejuttatni az infót nem tilos. A Mandinernek van felelőssége a dologban, de szankció nem nagyon van.”

 

22.14 “Síri csend es hullaszag, több az újsagíró, mint a szimpatizáns”

Ezt a ma már olvasott tudósítói mondatot most nem a szociktól hanem a Jobbiktól küldte Oroszi kollegina.

Fotó: MTI/Marjai János

 

22.03 Ez itt az MSZP Mohácsa

Az elemző Török Gábor fogalmazott így az InfoRádióban.

 

21.53 Gúr Roland nem nyilatkozik

Ő a harmadik az MSZP listáján, Szanyi és Ujhelyi mögött, és most úgy tűnik, marad itthon. Tán este tizenegy után szóba áll a sajtóval.

 

21.49 Neonácik is bejuthatnak az EP-be

Az előrejelzések szerint Franciaországban tarolt a Nemzeti Front. Németországban Merkelék győztek, de az euroszkeptikusok is jól szerepeltek. Három romániai magyar is a plénum tagja lehet. Bővebben itt.

 

21.46 Pelczné: Hibáztunk; Szájer: Nem hibáztunk; Deutsch: Nem hibáztunk

„Teljesen át kell gondolni az Európai Unió jövőjét, sokkal együttműködőbb, partnerkeresős, összefogásos jövőépítés kell mindenki érdekében” – ezt Oroszi kolleginának mondta Pelczné Gáll Ildikó a Fidesznél.

Szájer Józseftől pedig ezt rögzíthette munkatársunk: „Az alacsony részvételben a Fidesznek nincs felelőssége. A kampányt teljes erővel bedobtuk, minden felületen, ahol lehetséges.”

Deutsch Tamás szerint a sajtó a hibás az alacsony részvételért. Kérdésünkre így felelt: “Én egyetlenegy szavazattal bíró választópolgár vagyok, és én részt vettem 1990 óta minden választáson… Vannak a politikusok és a választópolgárok, és köztük van egy közvetítő csatorna: a sajtó. Tehát, hogyha egy politikus mond valamit, az a választási fórumok műfaját leszámítva közvetlenül nem jut el a választópolgárokhoz. Az jó kérdés, hogy talán más EU-s országhoz képest a magyar sajtónyilvánosságon belül miért viszonylag kicsi az érdeklődés.”

 

21.32 Az LMP a másik nagy vesztes

Úgy tetszik, nem lesz zöld magyar az EP-ben. A matek azt diktálja: az Összefogás most külön induló kispártjai szippantották el Schifferék szavazóinak egy részét.

Fotó: MTI/Soós Lajos

 

21.31 Kiegyenlítődőben

Jávor Benedek megy Brüsszelbe. Örül. Nyilatkozik is, most éppen a Hír tévének, s méltatja, hogy önállóan indultak az EP-választáson. A politikus szerint „kiegyenlítődőben vannak a viszonyok baloldalon”.

 

21.22 Május végén kibővített választmányi ülést tart az MSZP

Ott értékelnek. Erről Budai Bernadett nyilatkozik. Tudósítónk azt mondja: “Sírás, rívás. Ez van a Jókai utcában.”

Tóth Richi ezt írja: “Síri csend és hulla szag a székházban. Szivárognak az eredmények, a Jókai utcában pedig egyre borúsabb a hangulat. Egyesek attól tartanak, veszélybe került a kétszámjegyű eredmény is. Hivatalosan mindenki hallgat a párt körül, de a folyosói susmusból arra lehet következtetni, hogy sokan nem szeretnék megvárni az önkormanyzati választások végét, már most változásokat követelnek. Kíváncsian várjuk, hogy 23 óra után megszólal-e Mesterházy Attila vagy megint csak Szanyi Tiborral kell beérnünk.”

 

21.12 Gyurcsány: Nem a számok számítanak

Hosszútávon nem a mostani választás számai döntik el, kinek mi lesz a szerepe a baloldalon, hanem az elvégzett munka. Erről Gyurcsány Ferenc beszél sajtótájékoztatóján.

 

21.03 Ki súg? Ki reszket?

Két komoly kérdést is felvet az alábbi két hír.

1. Hogy a francba jöhet ki az infó, ha egyszer este tizenegy előtt tilos ilyet tenni? Vagy már az apparát sem veszi komolyan ezt az egészet?

2. Elvileg csak az őszi önkormányzati választások után indul a szocik tisztújítása, de amennyiben stimmelnek a lenti számok, nem lenne meglepő, ha a párt nem várna a motorosfűrész berántásával a lombhullásig.

 

20.59 Mindenütt nagy szarban a szocik

Szintén a Mandiner értesülései alapján az összes leadott szavazat harmincegy százalékának feldolgozottsága alapján az EP-választás állása:

1. Fidesz-KDNP 53,51 százalék
2. Jobbik 15,22 százalék
3. MSZP 11,13 százalék
4. DK 8,97 százalék
5. Együtt-PM 6,13 százalék
6. LMP 4,49 százalék

 

20.47 Pesten nagy szarban a szocik

A Mandiner értesülései szerint Budapest V. kerületében a szavazókörök ötvenhét százalékának feldolgozását követően az állás:

1. Fidesz-KDNP 48 százalék
2. Együtt-PM 15 százalék
3. DK 12 százalék
4. MSZP 9 százalék
5. LMP 8 százalék
6. Jobbik 7 százalék

 

20.39 Szanyinak becsípődtek a lottó számok

Tóth Richi kollégának azt mondja Szanyi Kapitány, hogy történelmi mélypont a részvétel, “ez a választás nem a demokrácia ünnepe”, a részvétel nem tükrözi a választók valós véleményét. Szanyi korábban öt-hat mandátummal számolt, de a hetet sem tartotta elképzelhetetlennek. A Hír24 kérdésére, miszerint ilyen részvétel mellett is valós-e ez a szám, azt mondta: jelen pillanatban a lottó számokat is nagyobb eséllyel találná el.

A lottó szám motívum becsípődött Szanyinak, az imént valamelyik kereskedelmi tévében is e fordulatot használta.

Fotó: Tóth Richi

 

20.32 Szabotázs a Millenárison


Fotó: Benyó

 

20.13 Habony Árpád nem tudja, hol alszik ma éjjel

Andy Vajna meg megy utána.


Video: Benyó

 

19.59 Orbán szavazólap nélkül akart szavazni

 

19.49 Kósa vigyáz a csirkékre

Debrecen polgármesterét arról kérdezte az imént a Hír tévé: minek örülne jobban, ha a DK vagy az Együtt-PM szerezne mandátumot?

Kósa válasza: “Ez meghaladja a képességeimet… Róka vagy farkas? Szerintem hagyjuk inkább békén a csirkéket.”

 

19.39 “A részvételi arányok közti különbség azt mutatja, hogy a magyarok jobban bíznak a magyar, mint az európai alkotmanyosságban”

Ezt a fideszes Gulyás Gergely mondta a Hír24-nek.

Hogy jött ki neki?

 

19.32 Orbán mellényúlt

Van egy tuti kis grafikonunk, a Political Capitaltól kaptuk.

Orbán Viktor úgy nyilatkozott, nem szeretné, “hogyha méltatlan képet mutatna Magyarország az európai elkötelezettséget illetően, márpedig a részvételi arány erről is beszél”. Kérdés: valóban méri az elkötelezettséget az EU-ban bízók aránya? Nézzük a 2009-es részvételi és bizalmi adatokat. Nos, ezek a legkevésbé sem támasztják alá a kormányfői állítást.

A huszonnyolcból azt a négy tagállamot leszámítva, ahol kötelező a részvétel (BE, CY, EL, LU), a bízók aránya és a részvétel között nincs együttjárás. A két kiugró érték (Málta a magas részvétel és Anglia az alacsony bizalom miatt) kihagyásával pedig közepes és ráadásul negatív összefüggést kapunk.

Azaz 2009-ben az elkötelezettebb tagállamokban alacsonyabb volt a részvételi arány.

Hogy most mi a helyzet, este tizen után cseppenként megtudjuk.

 

19.14 Szanyi Kapitány: Gyászos

“Az MSZP listavezetője gyászosnak nevezte az alacsony részvételi adatokat, ami szerinte a kormány elmúlt négy évének köszönhető. Légtelenítette az uniót a kormány, így a Kapitány. Ez nem tudni még, hogy kinek fog kedvezni, de bízik benne, hogy a Jobbik nem fogja őket megelőzni.”

Ezt üzeni Tóth Richi kolléga a szociktól.

 

19.00 Urna?

Zár.

 

18.44 Győzött az MSZP!

Az MTI ellen. Egy fotóval van bajuk a szociknak. Történt, hogy a ma délután közölt “Mozgóurnás szavazás Felsősimán” című MTI-s fotóriportban látszik, ahogy egy szavazópolgár éppen ikszelni készül.

„Felhívjuk a távirati iroda figyelmét: azzal hogy az MTI fotósa bement a szobába, jogilag ugyanazt tette, mintha a szavazófülkébe követte volna a szavazót. Az pedig tilos. Kérjük az MTI-t, hogy távolítsa el ezt a jogsértő felvételt a kiadásából” – így a szocik.

És hipp-hopp, az MTI kapitulált; alább a bizonyíték.

Forrás: MTI


18.28 Meglesz a negatív rekord

Tizenhét óráig a jogosultak 24,06 százaléka adta le voksát. A megyék között Vas a legerősebb 25,46 százalékkal (53.551 fő), Hajdu-Bihar a sereghajtó 19,91 százalékkal (86.772 fő). Budapest 31,41 százalékot hoz (424.686 fő).

Összehasonlításképpen: a 2004-es EP-választáson tizenhét óráig a jogosultak 32,25 százaléka szavazott, 2009-ben pedig 30,25 százaléka.

 

18.21 Mágusok tűntek fel Felcsúton

Orbánnak egy meccs is belefért ma az idejébe: a Puskás Akadémia és a Debrecen viadalát tekintette meg. Pintérrel beszélgetett a kormányfő, nem, nem a Sándorral, hanem az Attilával, a labdarúgó szövetségi kapitánnyal.

A két mágus eltérő mérleggel bír. Orbán lazán behúzta április hatodikai métáját, s alighanem ma is kiütéses győzelmet arat. Pintér viszont betlizett a finnek ellen, a minap pedig a dánok ellenében is csak egy sovány ikszet hozott idehaza, pedig őt még rezsicsökkentés sem sújtja.

A miniszterelnöki kéztartás tán arra utal, hogy Orbán megáldja a más nemzetek által megtiport magyar focit. A szövetségi kapitány szájtartása nem tudjuk, mire utal.

Fotó: MTI

18.06 Pang a Millenáris

A Fidesz eredményváróján több a gyerekek közt szimatoló TEK-es bombakereső kutya, mint a rajongó.


Fotó: Benyó

 

17.59 Hódmezővásárhelyen rosszul lett egy szavazóköri bizottság elnök-helyettese

Mentőt hívtak hozzá.

 

17.34 Kilencven évet élt – meghalt Jaruzelski

A kommunista lengyel vezető kilencven évet élt. Nem az EU-ban hitt.

Fotó: Europress/Getty Images

17.21 Kilencven százalékot ért el a részvétel – Iborfián

Zalában van a legtöbb ötven százalék feletti részvételes település, összesen kilenc, és itt találni a legnagyobb részvételi arányt is, konkrétan Iborfián, ahol a tizenegy jogosultból tíz már ikszelt; ez bizony 90.91 százalék.

 

16.58 Bajnai bedobja a törülközőt?

“(Aki) hihetetlen nehézségekkel néz farkasszemet, és győz, és még azt is tudja, hogy hol a törölközője – az igazán olyan valaki, akit komolyan kell venni.”

A Galaxis útikalauz stopposoknak című klasszikusból való az idézet, melyet Bajnai Gordon fészbukolt, s fényképet is mellékelt hozzá a Douglas Adams emlékére rendezett Nemzetközi Törülközőnapon.

De mi a fenét akar azzal a törülközővel? (Jó, tudjuk, a könyv szerint mindig nálad kell legyen.)

Fotó: Facebook

16.49 Paranormális jelenséget váltott ki az EP-választás?

Még reggel, a 8.47-es posztban jeleztük, hogy Áder-imitátorra leltünk Pekingben. Most, hogy Brüsszelben előbukkant az igazi Áder, kötelességünknek érezzük egymás mellé helyezni a két fotót.

Melyik az igazi? Vagy lehet valaki egyszerre Pekingben és Brüsszelben?

Fotó: MTI

16.42 “Az a szélsőséges, ami nyilvánvalóan veszélyes a magyarokra”

A fű se nő, így háttértévézünk. Orbán Viktor beszél a Hír tévében, szombati felvételről.

 

16.36 Áder citromba harapott

Vagy valamibe.

Tudja értelmezni valaki ezt a pompás fotót? Ez hogy ment át az MTI-n? Ilyet csinálni az államelnökkel, aki ráadásul nem is idehaza, hanem Brüsszelben szavazott?


Fotó: MTI/Kovács Tamás

 

16.21 Rém ciki

Tizenöt óráig a jogosultak 19,53 százaléka adta le voksát. A megyék között Pest a legerősebb 19,98 százalékkal (195.762 fő), Szabolcs-Szatmár-Bereg lazít a leginkább, jelenleg 15,58 százalékon áll 70.221 fővel. Budapest élre tör a maga 26,05 százalékával (352.290 fő).

Összehasonlításképpen: a 2004-es EP-választáson tizenöt óráig a jogosultak 25,5 százaléka szavazott, 2009-ben pedig 24,9 százaléka.

 

15.09 Posztkampányocska

Igencsak keveseket érdekel az EP-választás, amit lanyha posztkampányocskával igyekszik enyhíteni néhány párt. Valamivel dél után Pelczné Gáll Ildikó küldött szívhez szóló emailt munkatársunknak: „Kedves Barátaink! Már csak pár óra, és eldől, kik képviselik majd Magyarországot az Európai Parlamentben. A tét óriási. Ha erős felhatalmazást kapunk, képesek leszünk megvédeni az eddigi eredményeket: meg tudjuk védeni a magyar földet, a rezsicsökkentést, a munkahelyeket és a magyar családokat. Nem elég, ha csak mi megyünk el szavazni, szólnunk kell barátainknak és ismerőseinknek is. Álljunk ki Magyarországért! Az erős brüsszeli érdekképviselet megér egy negyedórás sétát a szavazófülkéig. Ott találkozunk, számítunk Önre!”

Az imént pedig szélről szóltak hozzánk sms-ben: „Kérjük tisztelettel, hogy a mai választáson vegyen részt, és szavazzon a Jobbik Magyarországért Mozgalom listájára. Morvai Krisztina és Vona Gábor.”

 

14.59 Gyurcsány borítja a bilit

A DK kifogásolja, hogy „több delegáltja” nem vehetett részt egy III. kerületi szavazatszámláló bizottság munkájában. „Nem újdonság, hogy a Fidesz, az államhatalom és az államigazgatás kezébe került szerveit saját választási sikere szolgálatába állítva választási csalást követ el, amikor a hatalommal visszaélve törvénybe iktatott lehetőségeit arra használja, hogy a választók akaratát befolyásolja, illetve elérje, hogy a választás végeredménye ne a választók akaratát tükrözze. Ez a lépés azonban újdonságnak számít a szervezett választási csalás eszköztárában” – írta közleményében a Demokratikus Koala.

Az önkormányzat szerint a vád „DK-s csúsztatás”, és „felháborító, hogy a DK a saját nyilvánvaló mulasztásáért a III. kerület polgármesteri hivatalát teszi felelőssé”. A valóság az, legalábbis a hivatal szerint, hogy a DK egyik delegáltja nem a megfelelő szavazókörben jelent meg, egy másik pedig esküokmánya nélkül érkezett.

 

14.44 Ezt nektek, elsőválasztók

Plasztiklapot kap az összes elsőválasztó, mindösszesen 13 806 fiatal, amennyiben megy ma szavazni. A kék kártya hátlapján idézet az alaptörvény nemzeti hitvallásából: “Büszkék vagyunk arra, hogy népünk évszázadokon át harcokban védte Európát, s tehetségével, szorgalmával gyarapította közös értékeit. (…) Hisszük, hogy nemzeti kultúránk gazdag hozzájárulás az európai egység sokszínűségéhez.”


Fotó: MTI/Sóki Tamás

 

14.26 Londoni szentháromság

Urna, Jack, urna.

A nagy-britanniai külképviseleten hétszázegy magyarországi állandó lakcímmel rendelkező szavazó vetette fel magát a listára.

Fotó: MTI

14.09 Tőkés László és a sok szék

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, a Fidesz-KDNP listáján induló jelölt a budapesti Bánki Donát Kollégiumban.

A háttérben egymásba csúsztatott székek várják a tömeget. Hiába.

Fotó: MTI

13.49 Ebből csúnya beégés lesz

Tizenhárom óráig a jogosultak 15,9 százaléka adta le voksát. A megyék között Pest a legerősebb 16,56 százalékkal (162.262 fő), Szabolcs-Szatmár-Bereg lazít a leginkább, jelenleg 12,28 százalékon áll 55.354 fővel. Budapest élre tör a maga 21,11 százalékával (285.436 fő).

Összehasonlításképpen: a 2004-es EP-választáson tizenhárom óráig a jogosultak 19,9 százaléka szavazott, 2009-ben pedig 19,4 százaléka.

 

13.39 Kamerát rejtettek egy urnába?

“Szakszonné Csépke Karolina a szavazóurnába dobja szavazatát Ajakon, a Kultúra Háza közösségi termében kialakított 1-es számú szavazókörben.” Írja képalában az MTI.

Ezt most hogy? Honnét lehet ezt fotózni? Hát az urnában nem lehet semmi, pláne nem kamera.

Megoldással Berecz Valter fényképész kolléga szolgál: “Lyuk van a doboz oldalában.”


Fotó: MTI/Balázs Attila

 

13.36 Kórházba vitték a szavazatszámláló bizottság elnökét a Nógrád megyei Márkházán

A választást nem kellett felfüggeszteni.

 

13.33 Schiffer átlóban

Budapest, Belváros.


Fotó: MTI/Soós Lajos

 

13.29 Gyurcsány leparkolt a taxival

És feleségével, Dobrev Klárával szavaz az Áldás Utcai Általános Iskolában. Gyaníthatóan egyazon pártra – bár a képet uraló ellentétes mozgások kétséget hagynak efelől.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

 

13.19 Vonától is egy mondat

“A választási kampány véghajrájában külföldi nyomásra igyekeztek megroppantani a pártot.”

 

13.17 Ő is cukor

Pipiskedve.


Fotó: MTI

 

13.09 Munkát iktattak a szünetbe – Tóth Richi kolléga jelenti

Megijedtem, amikor beléptem a szavazókörbe. A VII. kerületben szavaztam, méghozzá újra átjelentkezettként, és az országgyűlési választásokhoz hasonlóan most is kígyózott a sor. Bent derült ki, hogy ma baba-mama ruhabörzét is tartanak az épületben, oda igyekeztek sokan, s ahol szavazni lehetett, senki nem volt. Rózsaszín fodros szoknya, használt babakocsik, szavazófülke, egykedvű szavazatszámlálók. „Most nem szüneteket iktatunk a munkába, hanem munkát a szünetbe” – érzékeltette a napját az egyik tag. Direkt elidőztem a fülkében (a tinta most sem tűnt el), de senki nem jött, amíg ott voltam. „Ez senkit nem érdekel. Sajnos” – ezzel búcsúztattak.

Hogy érzékeltessem (mert egyrészt itthon mindenki ért a focihoz és a politikához, meg ma ugye Magyar Kupa döntő, az Újpest és a Diósgyőr csap össze a Népstadionban): az országgyűlési választások egy Fradi–Újpest, az önkormányzati egy Diósgyőr–Debrecen, az EP-választás meg egy Kaposvár–Pápa, ahol mivel még a kiesés szele sem fenyeget, így a nagypapa sem megy ki a kölökkel, hogy „gyere, kisonokám, látnod kell, ahogy az aranylábúak legyőzik a Pápát”.

De azért menjenek szavazni. Jó idő van!

 

13.01 Négy maradt a százhatvanhétből

Mindössze négy nemzetközi megfigyelő akkreditáltatta magát az EP-választásra, valamennyien az Oroszországi Föderáció nagykövetségéről. Az áprilisi országgyűlési választáson még huszonhárom szervezet, intézmény százhatvanhét megfigyelője regisztráltatta magát, köztük az EBESZ-től hetvenkilencen, az USA nagykövetségétől tizenheten.

 

12.54 Egy mondat Orbántól

Nem szeretném, hogyha méltatlan képet mutatna Magyarország az európai elkötelezettséget illetően, márpedig a részvételi arány erről is beszél.”

 

12.52 Selfie-made man

A Mesterházy-családszavazás után a veszprémi Hriszto Botev Általános Iskolában.


Fotó: MTI/Nagy Lajos

 

12.47 Ne má’

“A palóc népviseletbe öltözött Koczka Anett szavaz a rimóci Szent István Általános Iskolában kialakított 1-es számú szavazókörben.”


Fotó: MTI/Komka Péter

 

12.41 Lévai Anikó és Orbán Viktor is szavazott

XII. kerület, Zugligeti Általános Iskola.


Fotó: MTI/Kosztincsák Szilárd

 

12.34 Királykék

Vonáék Lágymányoson szavaztak.

Morvaira?

Fotó: MTI/Marjai János

12.29 Cukor!

Fotó: MTI

12.23 Görög virtus

A Fejér megyei Beloianniszban egy választópolgár tévedésből az urnába dobta a személyijét és a lakcímkártyáját is. Szegény várhat éjszakáig, mert menet közben tilos felnyitni a lepecsételt dobozt.

 

12.21 Kányi K.O., debrétei diadal

A BAZ megyei Kány községben tizenegy óráig senki nem szavazott, bár ötvennégyen is jogosultak rá. Perecsén, Pamlényban, Teresztenyén és Monajon is nagyon kevesen szavaztak, mindössze egy, kettő, négy, illetve öt ember járult az urnához.

Derekasan teljesít viszont Debréte, ahol a huszonegy jogosultból heten ikszeltek, így a részvételi arány már 33,33 százalékos.

 

12.12 Semjén Zsolt a zongorán hagyta a fésűjét

A legfőbb KDNP-s a budapesti a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban szavazott feleségével. Azért egy fésülködés igazán beleférhetett volna apánál; és most még arra se lehet hivatkozni, hogy a menetszél borzolta össze a semjéni sérót lóháton. (Emlékeznek a március tizenötödikei lovas fotókra? Ide katt!)


Fotó: MTI/Beliczay László

 

12.04 Morvai Krisztina

Listavezető, Jobbik.


Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

11.58 Hét szlovákból hat otthon maradt

A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség becslése alapján Szlovákiában (ahol ugye tegnap zajlott az EP-választás) elképesztően alacsony, mindössze tizenöt százalékos volt a részvétel. A legtöbb voksot, hasonlóan 2009-hez, Robert Fico kormánypártja az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) szerezte meg, a voksok nagyjából negyedével. Bővebben itt.

 

11.51 Gyurcsány tütüzik

Ezzel a járgánnyal járja a várost a volt miniszterelnök. Taxinak használja, bárki fölszállhat egy körre.

 

Forrás: Facebook

11.39 Rekordérdektelenség

Délelőtt tizenegyig a jogosultak 11,53 százaléka adta le voksát. A megyék között Heves a legaktívabb, ott 12,4 százalékig küzdötte föl magát a nép 30.943 szavazóval, Szabolcs-Szatmár-Bereg pihen a legtovább, jelelenleg 8,76 százalékon áll 39.483 fővel. Budapest ébredezik a maga 13,83 százalékával, 187.058 fővel.

Összehasonlításképpen: a 2004-es EP-választáson délelőtt tizenegy óráig a jogosultak 13,75 százaléka szavazott, 2009-ben pedig 13,77 százaléka.

 

11.34 11,53

Délelőtt tizenegy óráig a jogosultak 11,53 százaléka szavazott.

 

11.33 Bréking! Jávort dróton rángatják?

Az Együtt-PM lista második helyezettje (ami igazából polpozíciót takar, hiszen az első helyen rangsorolt Bajnai nem kívánkozik Brüsszelbe), Jávor Benedek a XII. kerületi Tamási Áron Általános Iskolában adja le voksát.

A felszínes szemlélő tekintete megakadhat a háttér piros-sárga virágján, esetleg alatta a gyermekrajz kevéssé falfestésbarát felcelluxozásán, ám ha alaposabban szemügyre vesszük a fotót, döbbenten tapasztaljuk: Jávor jobb karjából drót lóg ki! Hát mi ez?! Igaz lenne a jobbos vád, miszerint dróton rángatják a kiugrott LMP-seket? Jávor Marionett? Kanócinfúzión jön az infó? Itt az új Kágébéla-botrány.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

11.22 Halszálkás

Molnár Csaba, a gyurcsányista Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke a Terézvárosi Kereskedelmi és Közgazdasági Szakközép és Szakiskolában kialakított 19-es számú szavazókörben.


Fotó: MTI/Bruzák Noémi

 

11.11 Ejnyeség

Most, hogy 10.46-os posztunkban megvolt a jobbos jelölt, nézzük fő riválisát, a szocialista favoritot, az Európai Parlament jelenlegi elnökét, Martin Schulz-ot. Döcögősen indult a német politikus kampánya: egy az EP az utolsó plenáris ülésén elfogadott dokumentum felrója neki, hogy EP-pénzt használ kampánycélokra. Ami pedig az ígéreteket illeti: Schulz többek között egyenlő fizetéseket, a fiataloknak munkahelyeket, szociális Európát ígér. Vitái Junckerrel nem túl izgalmasak, merthogy szinte mindenben egyetértenek. Schulz szóvá is tette, vajon Juncker milyen mértékben képviseli a jobbközép Néppárt valódi véleményét, amikor meglepően baloldalinak hangzik a politikája.

Fotó: Europress

10.56 Rogán gyerekeket villantott

Műelemző akciócsoportunk egyelőre dolgozik azon, hogy Doktor Ötker vajon mit is akar üzenni a választópolgárok közösségének azzal, hogy egyik gyermeke cumival a szájában, a másik lurkó piros-fehér sávos pólóban érkezett apával az urnához.


Forrás: Facebook

 

10.46 Pia, cigi

Lelkünk lebeg a daltól, hát most okosodjunk is. Átvesszük, kik a pártok legfőbb jelöltjei. Jobbról kezdjük.

Az Európai Néppártot (EPP) Jean-Claude Juncker képviseli, aki csaknem húsz évig volt Luxemburg kormányfője, és az eurózóna válságának kellős közepén az euróövezet pénzügyminisztereiből álló eurócsoportot vezette. Juncker a német kancellár, Angela Merkel támogatásával nyerte el az EPP-n belül a csúcsjelölti pozíciót. Juncker régóta áhítozik uniós intézmény élére, politikusi kvalitásait elismerik, ám stílusát nem mindenki kedveli, ezzel az sem ártott neki, hogy januárban az eurócsoport jelenlegi vezetője, Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter egy szórakoztató tévéműsorban megerősítette a pletykát, miszerint Juncker nem veti meg az italt, és dohányozni is szeret.

Juncker azt mondja, az EPP hisz a szociális piacgazdaságban, és a munkahelyteremtést nevezi első számú feladatnak. Nehezen mérhető, mennyiben köszönhető Junckernek, de az EPP fordítani tudott az elmúlt hónapokban a közvélemény-kutatások szerint, és egyelőre úgy néz ki, hogy ha hajszállal is, de ők adhatják a legnagyobb frakciót a következő Európai Parlamentben.

Ha nem lenne elég baja szegénynek, szombaton Orbántól kapott tockost. Így: “Azt akarjuk, hogy vezessen bennünket győzelemre, de azt már nem gondoljuk, hogy neki kellene majd vezetnie a Bizottságot.”

Fotó: Europress

10.36 Emitt meg flashmobbal, tán ez a legütősebb

Egyesítsed szellemeddel,/ Mit zord erkölcs szétszakít,/ Testvér lészen minden ember,/ Merre lengnek szárnyaid.

 

10.27 Itt meg németül, tízezer torokból

Térj be hozzánk drága vendég,/ tündökölj ránk fényözön…

 

10.16 Tegye föl a kezét, aki ma még nem dúdolta az Örömódát!

No, itt van magyarul, csudás ifjakkal, kicsit mágás, popos nyitással.

Lángolj fel a lelkünkben szép,/ égi szikra szent öröm…

 

10.03 Lábát törte egy asszony

Pécsett történt a baj egy nyolcvanhat éves nővel, aki miután leadta szavazatát, elszédült, elesett. A mentők ellátták, majd kórházba szállították. A szavazást huszonöt percre felfüggesztették.

Püspökladányban pedig egy szavazóköri delelgált lett rosszul, ő is kórházba került, a voksolás tizenötpercig állt.

 

9.59 Vonalas

Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője a miskolci Jókai Mór Református Általános Iskolában.


Fotó: MTI/Vajda János

 

09.51 Kockás

Virányos jókedv.


Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

09.42 2009 lepipál, 2004 lepipálva

Délelőtt kilencig a jogosultak 5,25 százaléka adta le voksát. A megyék között Heves a legaktívabb, ott 5,85 százalékon áll a nép 14.594 szavazóval, Szabolcs-Szatmár-Bereg pedig a passzivitás csimborasszója 4,15 százalékkal, 18.717 fővel. Budapest továbbra is lusta a maga 5,18 százalékával, 70.008 fővel.

Összehasonlításképpen: a 2004-es EP-választáson reggel 9 óráig a jogosultak 5,45 százaléka szavazott, 2009-be pedig 6,03 százaléka.

 

9.34 Okoskodhatunk még egy kicsit?

Tuidja ön, mi az az Európai Parlament?

Vízfej? Az is, persze. Meg más is.

Az EP-t mi magunk, a huszonnyolc tagállam állampolgárai választjuk. E testület nélkül nincs uniós költségvetés, költségvetés nélkül nincs pályázat, pályázat nélkül pedig nincs se Erasmus (marad itthon a gyerek), se sztráda, se díszköves főtér-felújítás, se csatornázás. De a többi döntéshozó testület sem alakulhat meg az EP jóváhagyása nélkül, tehát közvetve ugyan, de abba is van beleszólásunk, ki lesz az Európai Bizottság elnöke.

 

9.29 Beugró kérdés

Tudja ön, hány tagállama van az EU-nak?

A helyes válasz: huszonnyolc.

Eltalálta? Ön egy szabad választást nyert, amit átvehet szavazókörében.

Nem találta el? Sebaj. Mivel nincs cenzus, ön még így is egy szabad választást nyert, amit átvehet szavazókörében.

 

9.21 Orbánon túl

Bajnai Gordon, az Együtt-PM listavezetője, miután leadta szavazatát a XII. kerületi Virányos Általános Iskolában, arról nyilatkozott: pártszövetsége azok szavazatát várja, akik szeretnék, hogy „legyen Orbán Viktor után egy európai normális Magyarország”, és ne a Jobbik vegye át a hatalmat Orbán Viktor “elkerülhetetlenül összeomló rendszerétől”.

 

9.14 Bajnai rács előtt

Tuján innen.


Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

09.01 Mindenkinek zöld a haja

Az EP-választás tök komoly dolog. Lazításul olvassunk egy kis mesét. Egy perce került ki oldalunkra a friss Matiné, s mivel gyermeknap van, természetesen egy mese a csodás Berg Judittól. Idézünk az idézetből (különösen ajánljuk LMP-seknek), de jobban járnak, ha idekattintanak.

“Születésekor minden lengegyereknek harsogó zöld a haja. A fűcsomóhoz hasonló fejek csak iskolás korban kezdenek bebarnulni. A lengecsemeték élete ilyenkor hatalmas fordulatot vesz, mert a barnahajú gyerekeket felnőtté avatják, fegyvert és saját nádirigót kapnak, hogy ők is kivehessék részüket az őrök nehéz munkájából. Nem csoda, hogy minden fiatal lenge szívrepesve lesi a víz tükrében, mikor válik zöld haja egyre sötétebbé.”

Fotó: Neményi Márton

08.48 Áder-imitátor vezényli az EP-voksolást Pekingben

“A Tiencsinben tanuló Mervay Mátyás (b) nevét ellenőrzi a névjegyzékben Báthori Béla pekingi főkonzul a pekingi külképviseleti szavazókörben, a magyar nagykövetségen az európai parlamenti választások napján, 2014. május 25-én. MTI Fotó: Trebitsch Péter”

Ezt írja az MTI. De minket nem vernek ám át! Báthori Béla? És az a bajusz? Ráadásul Trebitsch? Az igazi?

Fotó: MTI/Trebitsch Péter

08.29 Soha nem látták még ennyien a fejbúbomat

Bár még csak nyolc-huszonkilenc, de valószínűleg megvan a mai kedvenc képünk.

Búb! Linó, csempemintás viaszosvászon terítő (vagy viaszkos?), piros szkájszék, futó, anyósnyelv, philodendron, népművfirhang, rács, rács, rács. Érzik a krétapor illatát? Mindjárt besétál a képbe Nusi néni, Bella néni, Gábor bácsi, esetleg maga Pilhoffer igazgató úr. Ehhez Spiró se tudna hozzátenni.

Köszönjük, MTI, köszönjük, Szigetváry Zsolt, köszönjük Petőfi Sándor Ginmnázium! Köszönjük, hazánk!

Fotó: MTI: Szigetváry Zsolt

08.16 Kupaktanács

Nézzük, hol nyitott ma reggel az MTI. Íme a Zala megyei 3. számú választókerület 1-es szavazóköre. Molnári, általános iskola. Zsáner szalagparkettával.

Fotó: MTI/Varga György

 

08.04 A Google is EP-zik

07.56 Este borozunk. Vagy vesszőzünk

Ahogy 05.47-es posztunkban már jeleztük, Orbán napja van.

Orbán a szőlő, a szőlőművelők, kádárok és kocsmárosok védőszentje. Az Orbán-napi hideg, már ha van olyan, a szőlőnek árt a leginkább. A néphagyomány szerint, ha Orbán megvédte a termést a fagytól, akkor borral vendégelték meg szobrát a gazdák, ám ha fagykáruk lett, megvesszőzték.

Vagyis fröccsnek nézünk elibe – majd úgy éjfél körül. Miért csak akkor? Mert bár idehaza már este hétkor zárnak a szavazóhelyiségek, s a bizottságok azon nyomban megkezdik a voksok összesítését, részeredmény is csak akkor hozható nyilvánosságra, ha az utolsó tagállam utolsó szavazóköre is bezárt. Márpedig az olaszok este tizenegyig szavazhatnak.

Öröm az ürömben, hogy addigra nálunk szinte végeredmény lesz.

 

07.44 Hétszázötvenegyből huszonegy

Értsd: kontinensszerte összesen hétszázötvenegy képviselő jut az Európai Parlementbe, ebből huszonegy magyar. Hogy ez igazságtalan? A túrót! A kicsiket kompenzálja a rendszer, például nálunk fele annyi szavazat kell egy mandátumhoz, mint a németeknél.

 

07.36 Tolna a király

Reggel hétig a jogosultak 0,96 százaléka adta le szavazatát voksát. Egyelőre Tolna megye a király, ott 1,1 százalékon áll a nép 2.098 szavazóval, BAZ 0,83 százalékkal sereghajt, ami ott 4.576 lelket jelent. Budapest nem lehet büszke a maga 0,89 százalékára, 12.009 fővel.

Összehasonlításképpen: a 2004-es EP-n reggel hétig a az arány 0,9 százalék volt, 2009-be pedig 1,07 százalék.

 

07.21 Kijev is huszonegyezik

Ukrajna is ma választ, igaz, nem EP-képviselőket (lévén nem tagja a közöségnek), hanem államelnököt. A huszonegyes szám velünk közös: amott huszonegy jelölt közül választhatnak a polgárok, emitt huszonegy képviselőt küldünk az Európai Parlamentbe.

 

06.58 Szivárványt vett nekünk Brüsszel

Ezt látni a Hungárián. Lent: uniós pénzből újítódik fel a gazos 1-es villamos. Fönt: szivárvány. (Hogy milyen ravaszak ezek a beste Barrosóék!)


Fotó: NJ

 

06.45 Rend – minden szinten

Valamennyi szavazókör rendben megnyílt – közölte a Nemzeti Választási Iroda elnökhelyettese. Danku Csaba elmondta: az ország 3200 településének mind a 10 386 szavazóköre rendben megkezdte a munkáját, jelentős fennakadásról nem érkezett jelentés. Egy kis oldalvágás: Óbudán veri az ördög a feleségét – kisütött a nap, miközben zuhog.

 

06.30 Amerika már döntött Európáról

Befejeződtek az európai parlamenti választások az egyesült államokbeli és kanadai magyar külképviseleteken. Közben sorra nyitnak a Magyarországgal egy időzónában lévő külképviseleteken a szavazókörök, összesen több mint négyezer választót várnak.

 

06.24 Meg a kő

Tessék koncentrálni a kép jobb felső sarkára. Az ilyen wassalbertes asszociációt keltő pillanatokért érdemes élni.

Tényleg szavazzunk Európára, ha kérhetjük.


Fotó: NJ

 

06.09 Elsők vagyunk

Pont, mint az országgyűlésin, így a lezárás előtt mi nézhetjük meg, üres-e az összes urna. Üres. Dagad keblünk az állampolgári öntudatból fakadó büszkeségtől. A helyszín Pestimre, a szavazókör számát 5.59-es posztunkból kitalálhatják. A bizottság tagjai kedvesek, mosolygósak, serények.

Oda ikszeltünk, ahová akartunk. Szabad választás, na.

 

05.59 Ki korán kel

Ilyen kompozíciót lel.


Fotó: NJ

 

05.47 Orbán napja ez a mai

Ne csodálkozzanak, lapozzák föl a naptárt, benne van, hogy május huszonötödike épp I. Orbán ünnepe. Pápa volt ő, Krisztus születése után 222 és 230 között vezette az egyházat. Sokakat megtérített, így egyaránt szentje a római katolikusoknak és a keleti ortodoxoknak.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik