Nagyvilág

Fico és a közömbösség győzött

Rekordalacsony részvétel mellett a baloldali Irány-Szociáldemokrácia kapta a legtöbb voksot a szlovákiai EP-választáson.

A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a választáson jelöltlistákat állító pártok és politikai mozgalmak első becslései alapján azt közölte, hogy a részvétel a várakozásoknak megfelelen ismét rekordalacsony volt, 15 százalék körül alakult. A szombati voksoláson – a legutóbbi EP választás eredményéhez hasonlóan – ismét Robert Fico kormánypártja az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) szerezte meg a voksok legnagyobb hányadát, megközelítőleg 24-25 százalékát.

Ez 4 EP képviselői mandátumot jelenthet Ficóék pártjának, eggyel kevesebbet, mint jelenleg. A második legjobb eredményt a jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) érte el, a becslés szerint 13 százalékot kaptak, ami két vagy három képviselői mandátumot jelenthet. A szintén az Európai Néppárthoz tartozó Szlovák Kereszténydemokrata Unió – Demokrata Párt (SDKÚ-DS) a voksok 7-8 százalékávak két mandtumot szerezhet.

Az EP-be kerüléshez 5 százalékos választási küszöböt a becslés szerint túllépte még a Berényi József vezette MKP és a Bugár Béla vezette Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt, valamint a liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS) és a KDH-ból kilépett Daniel Lipsic által alapított új jobbközép párt a Nova is. Ezek a pártok egyaránt egy-egy mandátumra számíthatnak.

A szlovákiai EP választás hivatalos eredményeit este 11 óra után teszik közzé, miután az utolsó uniós tagországban is lezárult a voksolás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik