Nagyvilág

Tragédia árnyéka az ukrán elnökválasztáson

Ukrajna 21 jelölt közül választ elnököt. Petro Porosenko (Ütés párt) már az első fordulóban kiütéssel győzhet. Szlovjanszknál közben meghalt egy olasz riporter.

Az elnökválasztás eredetileg jövő márciusban lett volna, de az ukrán parlament a februári – több mint száz halálos áldozatot követelő – kijevi zavargások után menesztette Viktor Janukovicsot a tisztségből, úgy döntött, hogy előrehozza a választást. Ukrajnában az államfőt öt évre választják, legfeljebb két egymást követő ciklusra. Akkor kell második fordulót tartani, ha senki nem  szerzi meg a szavazatok több mint felét. A második fordulóban a két legesélyesebb jelölt száll ringbe a posztért.

Most a felmérések azt mutatják, hogy Petro Porosenkónak, a Vitalij Kicsko vezette Ütés (UDAR) párt jelöltjének van esélye arra, hogy már az első fordulóban megnyerje a választást. A legutóbbi felmérések szerint a “csokoládégyáros” Porosenko jelentős előnnyel vezet: népszerűsége 44,6 százalékos. Az utána következő Julija Timosenko volt kormányfőnek, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltjének csak 8,4 százalék.

A választásokat beárnyékolja, hogy Kelet-Ukrajnában harcok dúlnak a biztonsági erők és a szeparatisták között, akik meghiúsítanák az elnökválasztást Donyeck és Luhanszk megyében, ahol önhatalmúlag kikiáltották saját köztársaságukat.

A belügyminisztérium szerint a két megyében a 34 helyi választási bizottság fele nem működik, mert a szakadárok blokád alá vonták az épületüket, elkobozták a választási iratokat, pecséteket, megfenyegették a bizottság tagjait. A szavazóhelyiségek reggel nyolctól este nyolcig várják a mintegy 36,5 millió szavazásra jogosultat. A szavazólapokon 21 jelölt neve szerepel.

Szlovjanszknál meghalt egy olasz riporter

Hivatalosan meg nem erősített hírek szerint a kelet-ukrajnai Szlovjanszk közelében gránáttűzben meghalt egy olasz fotóriporter és a tolmácsa. Egy francia tudósító pedig megsebesült.

Szlovjanszk az oroszpárti szakadárok egyik erőssége. Andrea Rocchelli és társai autóval jártak egy közeli faluban, amikor egy aknavető gránát robbant fel mellettük – közölték az úgynevezett Donyecki Népköztársaságban. Rocchelli és Andrej Mironov tolmács halálos sebet kapott, William Roguelon francia tudósító pedig sérülésekkel kórházba került.

Egyelőre sem az ukrán, sem az olasz hatóságok nem erősítették meg a hírt, és azt sem tudni, ki adta le a lövést az aknavetőből. Az észak-donyecki Szlovjanszknál súlyos harcok folytak a héten a szakadárok és az ukrán hadsereg katonái között. Ha megerősítik a hírt, Rocchelli lesz az első külföldi tudósító, aki életét vesztette a Kelet-Ukrajnában április közepe óta tartó összecsapásokban.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik