Belföld

Kínos lenne Orbán a Fehér Házban

Obama valójában nem gratulált Orbánnak - így értelmezi a diplomácia nyelvén az amerikai elnök szűkszavú üzenetét a 168 Órában Sonni Efron.

A Human Rights First nevű amerikai agytröszt kormányzati ügyekben illetékes vezető elemzője egyértelműnek nevezi, hogy „egy valódi gratuláció nem ilyen, nem is egy hónapnyi hallgatás után érkezik. Ez üzenet Orbán miniszterelnöknek, amit így fordíthatunk hétköznapi nyelvre: Tudomásul vettük, hogy Önt ismét megválasztották egy demokratikus EU-ország vezetőjének. Akkor, kérem, viselkedjen is demokrataként”. Az egykori fehér házi tudósító szerint a „diplomácia finom táncrendjében mindennek fontos jelentősége van”. Az túl durva lett volna, ha a gratuláció teljesen elmarad, de a Fehér Ház nemcsak a levéllel jelezte fenntartását, hanem azzal is, hogy sem Obama elnök, sem Biden alelnök, sem Kerry külügyminiszter nem hívta fel Orbánt.

Az elemző fontos részletnek tartja, hogy Magyarország fontos NATO-szövetségese Washingtonnak, ezért húsz nappal a választás után telefonált is Biden alelnök a magyar kormányfőnek, még gratulált is, csak éppen – a hivatalos fehér házi jelentés szerint – a NATO-csatlakozás 15. évfordulójához. „A Fidesz győzelméhez pedig nem.” (A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szerint az amerikai alelnök gratulált ahhoz is, de később több lap is furcsállotta, hogy erről a Fehér Ház hivatalos közleményében egy szó sem szerepelt – a szerk.)

Sonni Efron az interjúban egyértelművé teszi, nemcsak a demokrata Obamától nem számíthat hivatalos meghívóra Orbán Viktor. Hiába lenne két év múlva republikánus az elnök, vele sem lenne több szerencséje. Ebben az ügyben nem számít a pártpolitika, ő nem tudja elképzelni, hogy „a Fehér Házba beköltözhet olyan ember, aki belátható időn belül meghívná oda Orbán urat. Kapcsolataink válságosra fordultak Oroszországgal, és számunkra nyugtalanító Orbán egyre szorosabb szövetsége Putyinnal. Amerika elnöke nem engedheti meg magának, hogy olyan emberrel kvaterkázzon, aki lehetővé teszi, hogy rendőrök távolítsanak el az utcáról fehér hajú holokauszt-túlélőket, mert a történelmi revizionizmus ellen tiltakoznak. Az európai antiszemitizmus és a neofasizmus erősödését az Egyesült Államokban minden politikus undorral utasítja el – párthovatartozástól függetlenül. Orbán megnyilatkozásai pedig nem erősítették a bizalmat”.

 

Amerikában nem értik, hogy a magyarok – két világháború, náci és szovjet megszállás után – miként járhattak úgy, mint a béka a fazékban. „A béka kiugrik a fazékból, ha forró vízbe dobják”, de együtt melegítve a vízzel, nem veszi észre, hogy nagy a baj. „Lépésről lépésre a magyarok hozzászoktak ahhoz, hogy eltűrjék a tűrhetetlent” – fogalmaz Sonni Efron, s úgy látja, talán még nem főttünk meg teljesen, de nagyon kíváncsi arra, hogy vasárnap hány, az uniót és a demokráciát elutasító képviselőt küldünk még Brüsszelbe.

Sonni Efron évtizedeken át volt a The Los Angeles Times fehér házi, külföldi tudósítója, lapszerkesztője. Később Hillary Clinton beszédírójaként dolgozott. A Human Right First vezető elemzőjeként emberi jogi ügyekben ad tanácsot a kormányzatnak.

A minap Kumin Ferenc nemzetközi sajtókapcsolatokért felelős helyettes államtitkár éppen a Los Angeles (LA) Times egyik cikkét bírálta, amiért a görög és a magyar szélsőjobboldali fejleményeket elemezve összekeverte a magyar jobbközép kormányt a szélsőjobboldallal. Andrew Friedman, egy ottani magyar zsidó közösség vezetője, jól ismert közéleti személyiség erre válaszul egy olvasói levelet küldött a lapnak, amelyben tételesen cáfolta a magyar kormányt érintő megállapításokat, de a lap visszautasította a közlést. Friedman erre fizetett hirdetésben jelentette meg Áder János államfőnek az Élet menetén elmondott beszédét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik