Nagyvilág

Féloldalas hirdetésben védte Áderékat egy ortodox zsidó vezető

A Los Angeles-imagyar zsidó vezető Áder auschwitzi beszédét közöltette, ami több mint ezer dollárjába került.

Andrew Friedman magyar származású ügyvéd, a Los Angeles-i Bais Naftoli ortodox zsidó kongregáció vezetője féloldalas fizetett hirdetésben közöltette Áder János köztársasági elnök Auschwitzban elmondott beszédét a The Los Angeles Times szombati számában, miután a lap nem jelentette meg azt az olvasói levelét, amellyel egy, Magyarországot súlyos kritikával illető cikkre kívánt reagálni.

Andrew Friedman az MTI-nek telefonon elmondta: „Őszintén és nagyon felháborított, hogy 21 százalék neofasiszta van Magyarországon, aki a Jobbikra szavazott 70 évvel a holokauszt után, amikor a nagyszüleimet megölték, anyám Auschwitzban volt, apám pedig Dachauban. Nagyon sajnálom, hogy 21 százalék így szavazott. De amit a magyar kormány próbál tenni ellenük, azt nagyra becsülöm”.

Friedman arról is beszélt, hogy a magyar kormány, Áder, Orbán Viktor és más Fidesz-vezetők számos olyan nyilatkozatot tettek, hogy nem fogadják be a kormányba a Jobbikot. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Rágalmazás Elleni Liga (ADL) egy nemrégiben megjelent felmérése szerint a világ felnőtt lakosságának 26 százaléka mélyen antiszemita nézeteket vall. Feltette a kérdést, hogy ha ez így van, akkor miért kell Magyarországot, ahol „21 százalék szavazott a szélsőjobbra”, kiemelni és a görögökhöz hasonlítani. Elmondta, hogy az ADL-jelentés szerint Franciaországban 37, Lengyelországban 45, Görögországban pedig 69 százalék az antiszemiták aránya. (Magyarországon egyébként 41 százalékot mutatott a felmérés.)

Az ügyvéd a The Los Angeles Times által nem közölt olvasói levelében hangsúlyozta, hogy a magyar kormány sokat tesz az antiszemitizmus leküzdéséért. Emlékeztetett rá, Áder János Auschwitzban “kristálytisztán” arról beszélt, hogy Magyarország nem kívánja tisztára mosni a szerepét, és hogy elismeri a kollaborációt tényét. Friedman szerint az állásfoglalás „megható és gyönyörű” volt, ezért kiakasztotta hitközségének templomában.

Áder János Auscwitzban. Fotó: MTI

„Nem gondolom, hogy bármely országban is segítene az, ha folyamatosan az antiszemitizmusról beszélnének. Magyarország elnökének és miniszterelnökének nem szükséges a nap 24 órájában azt hirdetnie, hogy nem vagyunk antiszemiták” – mondta Friedman.

Az ügyvéd hirdetését – amely egyébként több mint ezer dollárba került – a lapnak a Los Angelesben és az azonos elnevezésű megye nyugati részén megjelenő mutációja közli.

Áder János a Nemzetközi Élet Menete megemlékezésen április 28-án Auschwitzban többek között azt mondta: ez a hely Magyarország legnagyobb temetője. Arra emlékeztette a jelenlévőket: mintegy félmillió honfitársa lelte itt halálát. Auschwitzban minden harmadik áldozat magyar zsidó volt, azok, akiket Magyarország német megszállása után a magyar állami szervek közreműködésével zártak gettóba, majd deportáltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik