Belföld

Gratulált-e a Fehér Ház Orbán Viktornak?

Több lap is furcsállja, hogy másként tálalják Orbán Viktor miniszterelnök és Joe Biden amerikai alelnök telefonbeszélgetését.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szombaton az MTI-vel azt közölte, hogy az amerikai alelnök gratulált a magyar kormányfőnek választási győzelméhez. A Népszabadság, az Index, a 168 óra emlékeztet rá, hogy erről a Fehér Ház hivatalos közleményében egy szó sem szerepel.

Az amerikaiak szerint Joe Biden valóban gratulált, de nem a választási győzelemhez, hanem Magyarország 15 éves NATO-tagságához. A Fehér Ház hangsúlyozta, hogy az alelnök és Orbán Viktor az ukrán válság kapcsán egyetértett abban, hogy Moszkva megfizeti az árát annak, hogy támogatja a fegyveres szeparatistákat, amivel megsérti az április 17-i genfi megállapodást. A két politikus arról is beszélt, hogy meg kell erősíteni az euroatlanti térség energiabiztonságát. Az amerikaiak szerint Joe Biden hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak és partnereinek fel kell készülni arra, hogy szankciókat vessen ki az orosz gazdaság bizonyos szektoraiban tevékenykedő személyekre és csoportokra, ha Moszkva továbbra is folytatja a katonai beavatkozást Ukrajnában. Minderről a kormány.hu-n csak ennyi olvasható. „Orbán Viktor és Joe Biden emellett értékelték az ukrajnai helyzetet is.”

A Népszabadság emlékeztet rá, hogy Orbán Viktor korábban, egy Világgazdaságnak adott március végi interjúban még úgy nyilatkozott, „szerencsés lenne elkerülni” az Oroszország elleni új szankciókat, ezek a büntetőintézkedések ugyanis Európának nem, Magyarországnak pedig „különösen nem” állnak az érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik