Belföld

Kovács: “Primitív EU-hivatalnokok fenyegetik Oroszországot”

A jobbikos Kovács Béla nem rejtette véka alá orosz-szimpátiáját az Európai Parlamentben, szenvedélyesen védte többször is Oroszországot a "felfuvalkodott, diplomáciából elégtelen teljesítményt nyújtó, primitív hivatalnokokkal dolgozó" Európai Unióval szemben.

Kovács Béla 2010 óta parlamenti képviselő, és honlapja szerint 162 nyilvános megszólalással büszkélkedhet. Ezek egy jelentős része írásos indoklás egy szavazáshoz, kisebb hányada pedig a vitákban való tényleges felszólalás. A Origo ma közölt egy portrét Kovács Béláról, melyben azt írták: EP-beli megnyilvánulásaiban a Jobbik társadalompolitikai elképzelései mellett nagyon hangsúlyosan jelent meg oroszbarát véleménye is.

Lapunk ugyancsak átnézte Kovács Béla munkásságát, és arra jutott, talán tényleg nem véletlen, hogy uniós körökben orosz-lobbistaként kezelték a politikust. Kovács Béla egyébként a nyilvános hozzászólásait tekintve főként az elmúlt fél évben lett igen aktív oroszvédő, többször is válogatott szidalmakat szórva az EU-ra, amiért az nem megfelelően áll az oroszokhoz.

Felfuvalkodott EU-s hivatalnokok fenyegetik Oroszországot

Kovács hozzászólásaiból kiderül, szerinte felfuvalkodott EU-s hivatalnokok fenyegetik Oroszországot, és addig kellene az oroszokkal megtalálni a közös jövőképet, amíg rá nem unnak az EU-s hivatalnokok primitívségére. Kovács szerint a fél világ kezét-lábát töri, hogy kapcsolatokat építhessen Oroszországgal, egyébként pedig a KGST sokkal tisztességesebben működött anno, mint most az EU. Szegény ukránok pedig, ha sejtenék, hogy mibe készülnek belelépni, és milyen gyarmatosítás vár rájuk, nem fagyoskodtak volna a téren.

Komolytalan, hogy az EU leckézteti Ukrajnát és Oroszországot

Az ukrajnai helyzet 2014 februárjában volt téma az Európai Parlamentben, az ügyben szavazást tartottak. Kovács Béla itt úgy vélekedett: komolytalan, hogy az EU leckézteti Ukrajnát és Oroszországot. Épp az az EU, amelyik gyarmatosította Közép-Európát.

“Sokan és sokat fáradoztak az európai történelem meghamisításán, de az a régészeti leletek alapján mára egyértelmű, hogy a kultúra, a technika és a tudományok keletről jöttek be a ma magát fejlettnek tartó nyugatra, mégpedig az íjfeszítő népek, a szkíták, sumérok, hunok jóvoltából. Kijev térsége is régóta felemelkedett a sztyeppei őskeresztény népek letelepedése következtében. Ma ezen népek többségét szlávoknak nevezik. A náluk érvényes ortodox keresztény naptár szerint a 7523. évet írjuk. Nem komolytalan ezek után, hogy felfuvalkodott EU-s hivatalnokok fenyegetik, leckéztetik Ukrajnát és Oroszországot? Holmi európai értékek, meg demokrácia nevében szólalnak meg olyanok, akik 10 év alatt tönkretették, gyarmatosították Közép-Európát, olyanok, akiknek országai a rabszolgamunkából, és kontinensek kifosztásából tollasodtak meg. Döntsenek Ukrajna polgárai a saját sorsukról.”

Találjuk meg az oroszokkal a közös jövőképet

Szintén februárban volt téma az EU-Oroszország csúcstalálkozó. Kovács Béla ezúttal azon szomorkodott, hogy az EU miatt nem lesz Eurázsiai Unió. A jobbikos politikus egyben leprimitívezte az EU-s hivatalnokokat, akikre szerinte hamarosan ráunnak az oroszok.

“Egysoros hírként mondhatnám, hogy a találkozó rövid volt és velőtlen. Bővebben kifejtve: diplomáciából elégtelenre vizsgázott az Európai Külügyi Szolgálat, mert nem volt képes együttműködni Oroszországgal és az EU keleti szomszédságának országaival olyan megoldások kialakítása érdekében, melyek lehetővé tennék az EU gazdasági térsége és az Eurázsiai Unió, illetve Vámunió együttes fennállását. A BRICS tagországok komoly gazdasági eredményeket érnek el, gyakorta sajnos környezeti és társadalmi károk mellett. Az Európai Unió csekély gazdasági eredményeket tud felmutatni a társadalmakban és nemzeteknek okozott hatalmas károk mellett. Addig kellene az oroszokkal megtalálni a közös jövőképet, amíg rá nem unnak az EU-s hivatalnokok primitívségére, akiknek egyébként az európai polgárok javát kellene szolgálniuk és nem mondjuk az USA érdekeit, mint azt most teszik. Az állásfoglalás pedig színvonaltalan.”

A fél világ kezét-lábát töri, hogy kapcsolatokat építhessen Oroszországgal

Egy hónappal az EU-Oroszország csúcstalálkozó előtt, tehát 2014 januárjában szavazás volt az EU és az oroszok közötti tudományos és technológiai együttműködési megállapodás megújításáról. Kovács Béla ekkora is Oroszország mellett kardoskodott, nem is akárhogy. A politikus úgy érvelt: a fél világ kezét-lábát töri, hogy kapcsolata legyen az oroszokkal, és ebből az EU sem maradhat ki.

“Oroszország gazdasági és diplomáciai súlya folyamatosan növekszik. Ez az ajánlás az Európai Közösség és az Oroszországi Föderáció kormánya közötti tudományos és technológiai együttműködésről szól, és az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság, a Külügyi Bizottság és a Költségvetési Bizottság véleményére alapján a megállapodás megújítását javasolja. A tudomány és a technológia az Európai Unió és Oroszország közötti együttműködés egyik legdinamikusabb ágazata és a stratégiai partnerség alapvető eleme. A fél világ kezét-lábát töri, hogy kapcsolatokat építhessen ezzel a nemzettel, mint az egyik legjelentősebb világhatalmi tényezővel, ebből az EU sem maradhat ki.”

A KGST sokkal tisztességesebben működött anno

Ugyancsak 2014 januárjában esett szó a koncessziós szerződések odaítéléséről. Kovács Béla ehhez a szavazáshoz is írt véleményt, melyben azt hangsúlyozza, szerinte a KGST sokkal tisztességesebben működött, mint most az Európai Unió.

“Már évekkel ezelőtt sikerült gyarmati sorba kényszeríteniük a régi EU-s tagállamoknak a 2004-től csatlakozott országokat, így hazámat is. Ezt a gyakorlatot kívánja kiterjeszteni az Unió vezetése, amikor az állami szolgáltatásokat előbb privatizáltatni, majd uniós versenyszabályok alá vonni kívánja. Az ilyen típusú szabályozások a további hatalmi koncentráció irányába hatnak és a gazdaságilag gyengébb, periferiális országokat még jobban kiteszik a centrumországok multinacionális cégei versenyének. Minden ilyen jellegű szabályozást, összes módosításaival együtt el kell utasítani, mert egyoldalúan a régi tagországok érdekeit szolgálja. A KGST sokkal tisztességesebben működött anno.”

A törökök már ébredeznek!

Kovács Béla megnyilvánult akkor is, amikor arról volt szó, hogy Törökországból importáljon-e mezőgazdasági termékeket az EU. De hogy hogy jönnek ide az oroszok? Hallgassák csak a jobbikos politikust:

“Miért pont Törökországból ne importálhatna az EU olívaolajat, déligyümölcsöt? Nekünk ezekben nem jelent konkurenciát. Ha pedig másban igen, akkor a szabályozás alapján lehetőségünk lesz protestálni a Bizottságnál. Lehet persze, hogy az egész szabályozás okafogyottá válik, mert a törökök csatlakoznak az orosz-kazah-stb. vámunióhoz. Már ébredeznek.”

Az EU egy rokkant, akinek a pelenkája cserére szorulna

Nem maradt el Kovács véleménye a vilniusi csúcstalálkozóról sem, ahol az Európai Unió aláírta a társulási és szabadkereskedelmi megállapodást Grúziával és Moldovával, Ukrajnával viszont elmaradt az aktus. Erről szintén decemberben szavaztak, Kovács Béla itt arról beszélt, hogy ha sejtenék, mibe készülnek belépni, akkor nem tüntetnének.

“Olyan ez a jelenlegi EU, mint egy tolószékben ülő, dühödten üvöltöző rokkant, akinek alighanem a pelenkája is cserére szorulna. Aki, ha így folytatja, ott is marad, ahol van, csak egyre szagosabb lesz, viszont ha megtanul kérni, segítenek rajta. Egyedül a GUE/NGL anyaga veszi figyelembe a realitásokat, és tartalmaz a nemzetközi diplomáciában elfogadható érveléseket és kulturált stílust, így azt megszavaztam. A többi egyszerűen minősíthetetlen. Szegény ukránok, ha sejtenék, hogy mibe készülnek belelépni, és milyen gyarmatosítás vár rájuk, nem fagyoskodnának a téren. Az indítvány összességében meg egy nagy nemet érdemel.”

“Kicsi, sárga, csíkos és zümmög. Meg nagyon szorgos”

Oroszvédő megjegyzései mellett Kovács Bélának vannak egészen abszurd megnyilvánusai is. Nézzék csak, mit írt a mézről és az arról szóló EU-s jelentésről?

“Kicsi, sárga, csíkos és zümmög. Meg nagyon szorgos. Nem a tücsök. A méhecske az. Talán évmilliók óta gyűjtögeti a virágport, készíti a mézet, propoliszt. Mellékesen beporozza a növényeket, hogy nekünk is legyen mit ennünk. Nézzünk magunkba: valaha is elgondolkodtunk azon, mi mindenünk nem lenne, ha a méhecskék kipusztulnának? Az évmilliók óta tartó folyamatokba pár éve magukat mindenek felett állóknak képzelők beavatkoznak, összevissza kutyulva a géneket. Nagyon remélem, hogy a méhek túlélik a mesterkedéseiket. Meg mi emberek is. A jelentés vállalható.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik