Belföld

Lemondott L. Simon László

Megválik a Nemzeti Kulturális Alap alelnöki posztjától L. Simon László, mert az összeférhetetlen az országgyűlési képviselőséggel.

A múlt heti lemondás tényét L. Simon László egy hétfői budapesti sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az MTI-nek elmondta, hogy az NKA alelnöki posztjára egyelőre senkit nem nevez ki, hanem elnökként ő irányítja a szervezet munkáját.

L. Simon László 2011 októberétől volt az NKA elnöke, majd államtitkári kinevezése után, 2012 júliusától töltötte be az alelnöki pozíciót.

L. Simon László az április 6-i országgyűlési választáson az Fidesz-KDNP közös listáján szerzett mandátumot.

PANKKK-ból Cseh Tamás

L. Simon egyik nagy botrányt, és Lovasi András haragját is kiváltó intézkedése volt, hogy az Artisjus által addig szétosztott, a szerzői jogdíjbevételekből származó 10%-os keretnek azután már csak 30%-át oszthatta szét a szervezet, a többiről az NKA döntött. Az első ilyen döntéssorozat egyik kedvezményezettje volt a szélsőséges szövegvilágú Kárpátia zenekar is. Lovasi akkor nyílt levelében azt is felótta L. Simonnak, hogy a Matolcsy-féle megszorításoknak áldozatául esett a kezdő zenekarokat lemezkiadási és koncertezési lehetőségekkel támogató, még Bozóky András kultuszminiszter által létrehozott, 2005-től 2010-ig működő PANKKK pályázati lehetőség is.

A PANKKK újraindulásáról ma érkeztek hírek: Cseh Tamás Program elnevezéssel a következő körben lehet pályázni: „kezdő zenekarok; kezdő előadók; kis befogadóképességű, elsősorban fővároson kívüli rendezvényhelyszínek; a zenei menedzserképzés, illetve a nemzetközi piacon való megjelenés támogatása; felvilágosító reklámtevékenység a szellemi termékekről; valamint az aktív emlékezésre, a zenei emlékek gyűjtésére való ösztönzés”. Három éven át 100-100 millió forint jut a célokra (a PANKKK keretösszege 120 millió volt 2009-ben), ez idén 300 milliós induló keretösszeggel bővül. L. Simon hangsúlyozta, hogy a részletek kidolgozásánál, ahogy eddig is, egyeztetni fognak szakmai szervezetekkel. Cseh Tamás nevének használatához a művész özvegye és a Cseh Tamás Alapítvány is hozzájárult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik