Kultúra

„Körülnéztek, hol van még valami vihető”

Lovasi András, a Kispál és a Borz egykori, a Kiscsillag jelenlegi zenésze nyílt levelet írt L. Simon Lászlónak, a Nemzeti Kulturális Alap alelnökének, amiben felháborodva és értetlenül áll a szerzői jogdíjakat érintő változások előtt.

A korábbi kulturális államtitkár saját blogján írt arról nemrég, hogy mostantól az Artisjus helyett a Nemzeti Kulturális Alaphoz (NKA) került a magánmásolási jogdíjak 25 százaléka, a zenészek közös jogkezelő testülete helyett az NKA dönt majd a szétosztásukról. A Kossuth-díjas zenész nyílt levelet írt a politikusnak.

Elmaradt egyeztetések

Lovasi András először is azt kéri számon L. Simonon, hogy miért egy blogból kell értesülnie a változásokról, miért a szavazást megelőző pár napban nyújtják be a módosításokat és miért maradt el mindennemű egyeztetés az érintettekkel. A zenész szerint az elmúlt években a jogdíjakkal foglalkozó három különböző szervezet, az Artisjus, az EJI (Előadóművészi Jogvédő Iroda) és a Mahasz sokkal demokratikusabban és átláthatóbban működött, mint az NKA.

Fotó: Neményi Márton

L. Simon korábban azt írta, hogy az Artisjus „2012-ben a saját jogosultjai számára beszedett, 1422 millió forintnyi jogdíjból a teljes összeg 23%-át 327 millió forintot vont le beszedési és felosztási kezelési költség címén”, ezzel szemben Lovasi azt állítja, hogy – megnézve a saját papírjait – nála 17%-os levonás szerepel. „Vagy engem vágnak át, vagy Ön dolgozik rossz adatokkal. Amúgy azt gondolom, abban sincs igaza, hogy majd az NKA ezt olcsóbban csinálná. Mit is? Olcsón szétosztani a pénzt? Hiszen valószínűleg ez az Artisjusnak is menne. Ülnének hárman egy íróasztal mögött, jönnének a pályázatok, ennek adjunk Lacikám, ennek ne. Aztán indulnának az NKA számlájáról az utalások…” – írja az előadóművész.

Egy kis matek

Lovasi a két fenti számmal eljátszva fejszámolásba is kezd, amit most mi is ideteszünk, a matematikát kedvelő olvasóink kedvéért:

„Ha feltételezzük, hogy Önök a képzeletbeli számlámra bejövő – mondjuk – 100 Ft-ból egyből lekapják a 25%-ot, az Artisjus a maga 17%-át, akkor egyből csak 58 Ft-om van. Ebből lejön a 16%-os SZJA, marad 48 Ft. Egyszerű magánszemélyként a 100 Ft fölött be kell fizetni 27% egészségügyi hozzájárulást is.

Tehát (remélem, jól számolok) 127 Ft beszedése után én kapok 48 Ft-ot, a maradékból 17 Ft az Artisjusé, 62 Ft pedig az államé. Hát lehet, hogy sok az Artisjus 23%-a (vagy 17%-a), de a különböző jogcímeken az államnak fizetett pénz mintha kicsit több lenne, igaz, legalább pályázhatok majd egy részére.”

„Ami igazán bosszant”

A nyílt levélben Lovasi szerint az, amit L. Simon korábban leírt a popzene felvirágoztatásáért, nem több mint egy „szokásos politikusi gumicsont. Sőt, ugye lesz ez még rosszabb is nekünk?” –aggódik. Azzal sem ért egyet a Kiscsillag frontembere, hogy bármelyik európai országban egy NKA-hoz hasonló állami intézmény osztaná szét a pályázati pénzeket, „nem szívesen jövök ezzel, biztos unják már, de az se bizalomnövelő tényező, amikor az Önök párttagsága már szinte kérkedik vele, hogy közbeszerzési eljárást, pályázatot nem is lehet nyerni mostanában a Közgép vagy valamelyik leágazásának valamilyen szintű közreműködése nélkül” – írja.

„Szóval én, már bocsánat, de nem bízom Önökben. Nem csak Önökben, azokban sem bíztam. Egyszerűen a politikusok logikája szerint az egy jó dolog, hogy odajárulunk a pénzesdombhoz, aminek a tetején Önök ülnek, és a marakodóknak nagy kegyesen ledobálnak pár aranyrögöt. A mi pénzünkből. Gondolom, a minimum az, hogy csöndben maradunk. Persze sokan udvarolnak is majd közülünk, Önök pedig elégedetten udvaroltatnak maguknak” – zárja levelét Lovasi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik